Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Γκάφα Παπανδρέου για τους φόρους, στο ντιμπέιτ

Μια πρωτοφανή γκάφα διέπραξε στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Στην ερώτηση που τού απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής για το ποιες ακριβώς θα είναι οι τροποποιήσεις που σκοπεύει να επιφέρει στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι "δεν θα αλλάξουμε την κλίμακα, αλλά θα υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων"!!!
Η απάντηση αυτή του κ. Παπανδρέου έρχεται σε ουσιαστική αντίθεση με τα όσα προβλέπει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή η φορολογική κλίμακα θα γίνει "ενιαία, προοδευτική" και θα είναι "τιμαριθμοποιημένη". Η γκάφα είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να βοηθήσει τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει πόντους στην προεκλογική αναμέτρησή της με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον βεβαίως την αντιληφθεί και την εκμεταλλευθεί.
Κι αυτό διότι η απάντηση αυτή του κ. Παπανδρέου:
> είτε είναι μια ακούσια αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων να μην υλοποιηθεί στο σύνολό της η προεκλογική φιλολαϊκή δέσμευση για "ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα", λόγω διαπίστωσης της μεγάλης στενότητας των δημοσιονομικών περιθωρίων του κρατικού προϋπολογισμού,
> είτε είναι μια σκόπιμη αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων του ΠΑΣΟΚ να μην υλοποιηθεί στο σύνολό της αυτή η εξαγγελία για τον ίδιο παραπάνω λόγο. Η δεύτερη αυτή εκδοχή, αν ισχύει, σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε σκόπιμα από τώρα μια συνειδητή στροφή ... 120 μοιρών από την αρχική εξαγγελία του για "ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα".
Όποιο από τα δύο κι αν ισχύει, η απάντηση αυτή του κ. Παπανδρέου είναι μία γκάφα ολκής:
1) Καθιστά αναξιόπιστους τον ίδιο και τους συνεργάτες του που μέχρι πρότινος επαναλάμβαναν την παραπάνω εξαγγελία.
2) Αποκαλύπτει, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να αλλάξει καθόλου τη φορολογική κλίμακα, παρά μόνο να την κάνει "ενιαία", δηλαδή να εξομοιώσει το αφορολόγητο των μη μισθωτών φορολογουμένων με αυτό των μισθωτών, ανεβάζοντάς το από τα 10.500 ευρώ στα 12.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν θα οδηγήσει σε καμία μείωση φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αλλά σε πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνσή τους! Κι αυτό διότι εάν δεν μεταβληθούν καθόλου τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου, τότε η φυσιολογική αύξηση των εισοδημάτων τους θα οδηγήσει σε πολλαπλάσια αύξηση των φόρων: τα αυξημένα εισοδήματα τους θα υπερφορολογηθούν, καθώς θα μεταβούν σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια όπου οι συντελεστές φορολόγησης είναι πολύ μεγαλύτεροι .
Σημειώνεται ότι, εδώ και πολλούς μήνες, η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ κυρία Λούκα Κατσέλη έχει επανειλημμένα εξηγήσει ότι η κλίμακα θα αλλάξει από το ΠΑΣΟΚ και θα γίνει πιο προοδευτική, δηλαδή με περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου, και θα τιμαριθμοποιείται κάθε χρόνο, δηλαδή τα φορολογικά κλιμάκια θα διευρύνονται κατά το ποσοστό της ετήσιας αύξησης του τιμαρίθμου. Με τον τρόπο αυτό, διευκρίνιζε η κυρία Κατσέλη, οι φορολογούμενοι θα προστατεύονται από την αύξηση του τιμαρίθμου και δεν θα επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους λόγω αύξησης των εισοδημάτων τους.
Με την απάντηση του κ. Παπανδρέου ότι "δεν θα αλλάξει η κλίμακα" ανατρέπεται η ουσία αυτής της σημαντικής προεκλογικής εξαγγελίας. Αποκαλύπτεται δε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει γνώμη για το θέμα αυτό, ότι θεωρεί πλέον δημοσιονομικά ασύμφορη την προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα διότι οδηγεί σε σημαντική μείωση φόρων και μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων.
Όμως η όψιμη αυτή διαπιστωση του κ. Παπανδρέου είναι που δίνει πολύ μεγάλες διαστάσεις στη γκάφα που διέπραξε. Διότι ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα έχει επανειλημμένα επισημάνει τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ότι το ΠΑΣΟΚ, με το να εξαγγέλλει παροχές και άλλα φιλολαϊκά μέτρα ακολουθεί τον δρόμο των ανεύθυνων υποσχέσεων που κοστίζουν σημαντικά στον κρατικό προϋπολογισμό. Φανερώνεται δε ότι ήδη ο κ. Παπανδρέου έχει αρχίσει να αναθεωρεί αυτή την τακτική "μαζεύοντας" σιγά-σιγά ορισμένες από τις φιλολαϊκές του υποσχέσεις!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήδη ένα πρώτο βήμα υπαναχώρησης από την αρχική εξαγγελία περί "ενιαίας, προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας" έκανε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όταν μίλησε για "ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα"! Απάλειψε δηλαδή τη λέξη "τιμαριθμοποιημένη" και την αντικατέστησε με το αόριστο "δίκαιη".

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά ο Καραμανλής κατάλαβε και προσπάθησε να το παίξει έξυπνος ζητώντας να του πει από τώρα ο Παπανδρέου και τα νούμερα. Εσύ δεν κατάλαβες;
Βέβαια απεδείχθη ο ίδιος "νούμερο" όταν τον ρώτησε ο Παπανδρέου αν οι αριθμοί που δίνει ο Παπαθανασίου ισχύουν ή όχι. Άρα πώς είναι δυνατό να του απαντήσει από τώρα;

Κι αν ακόμα δεν κατάλαβες, φαίνεται ότι θα ισχύσει το εξής απλό:
Όλα τα εισοδήματα συμπεριλαμβάνονται (δεν υπάρχουν αυτοτελώς φορολογούμενα, επιδόματα, κλπ που εξαιρούνται), αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι κάποιο πολύ υψηλότερο του σημερινού επίπεδο (μπορεί και διπλάσιο) και για τα από εκεί και πάνω εισοδήματα ισχύει ένας μοναδικός συντελεστής φορολόγησης (για να επαληθευτεί και το "ανάλογα με τα εισοδήματά τους" που ορίζει και το Σύνταγμα).

monahikoslikos είπε...

Θετικόν ότι αναγνωρίζεις πως η θέσπιση "ενιαίας, προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας", είναι φιλολαϊκόν μέτρο...
αρνητικό ότι προτρέχεις και όχι μόνο θα σπάσεις τα μούτρα σου αλλά και δεν θα προλαβαίνεις να κλείνεις το στόμα σου από τις εκπλήξεις.

ΥΓ 1: Κρείττον σιγάν του λαλείν....

ΥΓ 2: Η Ν.Δ δεν δικαιούται δια να ομιλεί περί αθετήσεων προεκλογικών δεσμεύσεων....

oikonomikos-reporter είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

...η ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί για "ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα". Αυτό σημαίνει:
α) κλίμακα με ένα αφορολόγητο για όλους τους φορολογούμενους (μισθωτούς και μη)
β) κλίμακα με αριθμό φορολογικών κλιμακίων και συντελεστών περισσοτέρων των τεσσάρων που ισχύουν σήμερα, ώστε η μετάβαση από το ένα κλιμάκιο στο άλλο και από τον ένα συντελεστή στον άλλο να είναι πιο ομαλή και να μην επιβαρύνεται σημαντικά ο φορολογούμενος όταν αυξάνει το δηλούμενο εισόδημα. Υπήρχουν δε και "διαρροές" από το ΠΑΣΟΚ ότι κάτω από το επίπεδο των 30.000 ευρώ θα ισχύσει ένας νέος χαμηλότερος συντελεστής φόρου από το 25% που ισχύει σήμερα.
γ) φορολογικά κλιμάκια που θα διευρύνονται κάθε χρόνο ανάλογα με το ποσοστό αύξηση του τιμάρίθμου, ώστε να περιορίζεται ακόμη περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση.
Αυτή είναι η ουσία της (αρχικής) εξαγγελίας του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει καμία σχέση με τα περί "μοναδικού συντελεστή" που μου αναφέρεις.

oikonomikos-reporter είπε...

Αγαπητέ λύκε,
...όπως ξέρεις πολύ καλά άλλο να υπόσχεσαι φιλολαϊκά μέτρα ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αποσπάσεις ψήφους και άλλο να γίνεσαι κυβέρνηση και να καλείσαι να υλοποιήσεις τις υψηλού δημοσιονομικού κόστους εξαγγελίες σου. Τότε, όταν αναλάβεις την κυβέρνηση, προσγειώνεσαι ανώμαλα και αρχίζεις να...αναστέλλεις την εφαρμογή υποσχέσεων! Αυτό έκανε η ΝΔ το 2004, αυτό θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο 2:37.
Έχεις ακούσει για τον πολύ πρόσφατο καβγά Λούκας - Γιώργου;
Θα δούμε, λοιπόν, είναι η σωστή απάντηση.

παππούς είπε...

Αγαπητέ oikonomike reporter καλά τα λόγια καλύτερα τα μακαρόνια έλεγε ο Καραγκιόζης...
Δεν ξέρω γιατί κόπτεσαι αλλά να ξέρεις ότι ουδείς είπε και ούδεις φυσικά περιμένει όλες οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη πριν τα Χριστούγεννα οπότε...
Σπεύδε βραδέως...

oikonomikos-reporter είπε...

Αγαπητέ Παππού,
...μην ξεχνάς ποτέ ότι η εξαγγελία του Γιώργου για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με "ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα", όπως και πλήθος άλλων φιλολαϊκών μέτρων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσεων και νομοσχεδίων των πρώτων 100 ημερών! Άρα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Γιώργου θα πρέπει κανονικά να έχει νομοθετηθεί...πριν τα Χριστούγεννα!
Άρα μη μου λες ότι ουδείς είπε και ουδείς περιμένει να γίνει κάτι πριν τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος ο Γιώργος τα είπε και τα υποσχέθηκε! Όσοι ξεγελαστούν και τον ψηφίσουν έχουν πιστέψει ήδη το παραμύθι των 100 ημερών και άρα περιμένουν ... εναγωνίως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πριν τα Χριστούγεννα!
Και φυσικά οι λογικοί και σκεπτόμενοι άνθρωποι σαν και σένα έχουν καταλάβει ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Άρα τα περί σχεδίου 100 ημερών είναι ένα πολύ χοντρό, προεκλογικό παραμύθι, το οποίο έχουν πιστέψει ήδη πολλοί από όσους αποφάσισαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ!

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, αλλά κάτι δεν πάει καλά εδώ!
100 ημέρες = 3 μήνες και 10 μέρες.
Άρα, 6 Οκτώβρη +3 μήνες +10 μέρες = 16 Ιανουαρίου 2010.
Τα Χριστούγεννα ανήμερα είναι 25 Δεκέμβρη 2009.
Τετριμμένα, αλλά...

oikonomikos-reporter είπε...

Φίλε ανώνυμε...

Συγγνώμη, αλλά οι 81 μέρες από τις 100 είναι πριν τα Χριστούγεννα. Ο Παπανδρέου είπε ότι "εντός των πρώτων 100 ημερών" θα γίνει κοσμογονία. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της...κοσμογονίας, αν όχι όλη, θα έχει συμβεί πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Γιώργου! Αλλά, αν θες, τού "χαρίζω" και την περίοδο μέχρι τις 13 Ιανουαρίου (όχι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, γιατί δεν το υπολόγισες σωστά), οπότε τυπικά έρχομαι σε συμφωνία με τον "παππού" που λέει ότι όλες οι εξαγγελίες δεν θα χουν γίνει πράξη πριν τα Χριστούγεννα. Εσύ, είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι όλες οι προεκλογικές φιλολαϊκές εξαγγελίες του Παπανδρέου θα έχουν γίνει πράξη μέχρι τις 13 Ιανουαρίου; Αν ναι τότε σημαίνει ότι έχεις πιστέψει σε ένα θαύμα. Οπότε εάν θεωρείς πράγματι ικανό τον Γιώργο γι' αυτό το θαύμα, δεν έχεις παρά να τον ψηφίσεις!

Ανώνυμος είπε...

Στις πρώτες 100 μέρες θα έχει περάσει τα 5 νομοσχέδια που παρουσίασε στη ΔΕΘ.
Εγώ αυτό το απλό μπορώ να καταλάβω.

oikonomikos-reporter είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε...
...ας δεχθούμε, έστω, ότι εννοούσε απλά την ψήφιση των νομοσχεδίων μέσα στις πρώτες 100 μέρες. Και ας δεχθούμε ότι όντως θα προλάβει όλα να τα ψηφίσει! Το ζήτημα δεν είναι όμως τα νομοσχέδια. Είναι η έναρξη εφαρμογής τους. Πιστεύεις ειλικρινά ότι τα νομοσχέδια θα αρχίσουν όλα να εφαρμόζονται, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ, μέσα στις πρώτες 100 μέρες; Πιστεύεις, για παράδειγμα ότι από την 1η-1-2010 θα ισχύει η νέα ενιαία, τιμαριθμοποιημένη και προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, στην οποία θα υπάρχει συντελεστής φόρου μειωμένος από το 25% στο 20% ή στο 15% για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα; Πιστεύεις πράγματι ότι από την 1η-1-2010 θα μειωθούν οι συντελεστές φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων τα οποία επανεπενδύονται; Πιστεύει ότι μέσα σε 100 μέρες θα αποσπάσει 3 δισ. ευρώ από τους φοροφυγάδες και τους οφειλέτες του Δημοσίου;

Ανώνυμος είπε...

Θα δείξει...
Αλλά αν γίνει, θέλω να βγεις και να γράφεις διθύραμβους.