Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Φ.Μ.Μ.Α.Π. ετοιμάζει ο Γ. Παπανδρέου

Στην υποδομή που "έκτισε" η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να θέσει σε εφαρμογή το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) θα βασισθεί η νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκειμένου να εφαρμόσει τον δικό της φόρο ακίνητης περιουσίας.

Ο νέος φόρος που ετοιμάζεται να νομοθετήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα διαφέρει σημαντικά από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), που εφαρμόσθηκε από το 1997 έως το 2007. Θα επιβαρύνει όχι μόνο τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία ακίνητη περιουσία. Θα είναι δηλαδή ένας Φόρος Μεγάλης και Μεσαίας Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Μ.Α.Π.)! Συγκεκριμένα, οι διαφορές του νέου φόρου από τον Φ.Μ.Α.Π. και το Ε.Τ.Α.Κ. θα είναι οι εξής:

1) Τα αφορολόγητα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων δεν θα είναι τόσο υψηλά όσο ήταν στον Φ.Μ.Α.Π.

Θυμίζουμε ότι στον Φ.Μ.Α.Π. τα αφορολόγητα όρια ήταν 243.600 ευρώ για κάθε άγαμο και 487.200 ευρώ για τους έγγαμους. Επιπλέον, προβλεπόταν προσαύξηση του αφορολογήτου κατά 61.650 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 73.400 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα. Το συνολικό αφορολόγητο που δικαιούτο μια οικογένεια με ένα παιδί έφθανε τα 548.850 ευρώ, ενώ για οικογένεια με δύο παιδιά το αφορολόγητο ανερχόταν σε 610.500 ευρώ.

Προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από την είσπραξη του νέου φόρου που θέλει να επιβάλει, θα διαμορφώσει τα αφορολόγητα όρια σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προαναφερθέντα. Παράλληλα όμως, τα νέα αφορολόγητα όρια θα είναι υψηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα στο Ε.Τ.ΑΚ., τα οποία ανέρχονται σε 100.000 ευρώ για κάθε άγαμο, σε 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε επιπλέον 30.000 ευρώ για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Επιπλέον τα αφορολόγητα όρια του νέου φόρου θα αφαιρούνται από τη συνολική αξία όλων των ακινήτων που θα υπάγονται σ' αυτόν κι όχι μόνο από τη συνολική αξία των κατοικιών, όπως γίνεται τώρα στο Ε.Τ.ΑΚ.

2) Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, θα επιβάλλεται καί στα αγροτεμάχια καθώς και στις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου. Το Ε.Τ.ΑΚ. δεν "πιάνει" τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου που ανήκουν στα φυσικά πρόσωπα.

3) Θα υπάρχει κλιμάκωση της επιβάρυνσης ανάλογα με το ύψος της φορολογητέας αξίας, περίπου όπως γινόταν στον Φ.Μ.Α.Π. Αυτό σημαίνει ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας που θα απομένει μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου ποσού δεν θα φορολογείται με έναν μόνο συντελεστή 0,1%, όπως γίνεται τώρα με το Ε.Τ.ΑΚ., αλλά με κλίμακα συντελεστών, που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,3% και θα φθάνουν ακόμη και μέχρι το 0,8%-1%.


Η διαδικασία υπολογισμού του φόρου θα είναι αυτόματη, όπως γίνεται και τώρα με το Ε.Τ.ΑΚ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα αξιοποιήσει την ηλεκτρονική υποδομή του "περιουσιολογίου" που έστησε με τόσο κόπο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών από το 2005 μέχρι σήμερα. Με βάση την υποδομή αυτή θα εκδίδονται εκκαθαριστικά σημειώματα που θα αποστέλλονται ταχυδρομικά στους υπόχρεους ιδιοκτήτες. Μόνιμη πηγή ενημέρωσης του ηλεκτρονικού "περιουσιολογίου" θα είναι το έντυπο Ε9 που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες για να δηλώνουν πλέον τις μεταβολές που επήλθαν το προηγούμενο έτος στην οικογενειακή τους κατάσταση και στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους.