Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα φορολογικά μέτρα μετά τις εκλογές

Η ώρα της αλήθειας για την οικονομία θα έλθει, όπως όλα δείχνουν, μετά τις εκλογές. Από την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου όλοι μας θα προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα. Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος πάνω από το 7% του ΑΕΠ. Εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, εξέλιξη που θεωρείται η πιο πιθανή σύμφωνα με τους πιο αντικειμενικούς παρατηρητές, θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει πολλά από τα φιλολαϊκά στοιχεία του οικονομικού του προγράμματος και να δώσει προτεραιότητα στη λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα άμεσης απόδοσης.
Οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει δείχνουν ότι τυχόν νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την άμεση ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων και το "πάγωμα" πολλών κατηγοριών δημοσίων δαπανών.
Τα μέτρα που ήδη σχεδιάζεται να ληφθούν θα προβλέπουν:
1) Νέα διαδικασία αυτόματης περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
2) Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
3) Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών.
4) Υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων για όλους ανεξαιρέτως του μικροεπαγγελματίες. Στην υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων και τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων (β' κατηγορίας) θα ενταχθούν μεταξύ των άλλων οι ταξιτζήδες, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές κ.λπ.
5) Ριζική αναθεώρηση ή ακόμη και κατάργηση του συστήματος της "αυτοπεραίωσης" με το οποίο "κλείνουν" τα βιβλία τους κάθε χρόνο, χωρίς φορολογικό έλεγχο, εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες.
6) Κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων για ύπαλλήλους δημοσίων επιχειρήσεων, εφοριακούς, τελωνειακούς, υπαλλήλους Γενικού Χημείου, ιπταμένους πολιτικής αεροπορίας, στρατιωτικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, προσωπικό του ΕΚΑΒ, συμβούλους τοπικής αυτοδιοίκησης, νομάρχες, δημάρχους, κοινοτάρχες, δικαστικούς λειτουργούς, βουλευτές, αθλητές, προπονητές και πολλές άλλες κατηγορίες.
7) Αύξηση της παρακράτησης φόρου από τις αμοιβές των ελευθέρων επαγγελματιών.
8) Αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.
9) Κατάργηση των διατάξεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν σταδιακή αποκλιμάκωση, από 25% σε 20%, του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ και για τα κέρδη ΑΕ και ΕΠΕ.
10) Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητα όρια ελάχιστα υψηλότερα από αυτά που ισχύουν στο ΕΤΑΚ και με συντελεστές φόρου αυξημένους από 0,1% που προβλέπει το ΕΤΑΚ σε 0,3% έως 1%, ανάλογα με το ύψος της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας.
11) Επιβολή αυστηρού καθεστώτος τεκμηρίων διαβίωσης και "πόθεν έσχες".
12) Αύξηση όλων των φορολογικών προστίμων.
13) Εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων στους φορολογικούς ελέγχους με την καθιέρωση point system.
14) Αναβολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας στις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
15) Διατήρηση των ρυθμίσεων της ΝΔ που προβλέπουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, επιβολή τέλους στα καρτοκινητά, αυξήσεις στα φορολογικά τέλη κινητής τηλεφωνίας, επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ έτους 2007, επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και επιβολή πρόσθετου ειδικού φόρου στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.
15) Κατάργηση των απαλλαγών από τον ΦΠΑ, που ισχύουν για γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτήρια, καζίνα, τράπεζες και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.
16) Αναθεώρηση ορισμένων χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.

1 σχόλιο:

monahikoslikos είπε...

Μετά τις εκλογές φόρους θα πληρώνουνε μόνο τα γαλάζια λαμόγια και γενικώς ότι γαλάζιο, ως και τα ψάρια για τη θάλασσα, ενώ τα πράσινα λαμόγια θα είναι απασχολημένα με τη μάσα.