Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η πάταξη της φοροδιαφυγής

Ήταν ακριβώς πριν από 16 χρόνια. Σεπτέμβριος 1993. Η απερχόμενη (και) τότε κουρασμένη και καταταλαιπωρημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Στέφανο Μάνο υποσχόταν, ενόψει των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου 1993, ότι έχει στις προτεραιότητες του οικονομικού της προγράμματος την "πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής της μηχανοργάνωσης και ενός προγράμματος διασταυρώσεων μέσω του ΚΕΠΥΟ".
Ο λαός δεν πίστεψε τότε - όχι μόνο την εξαγγελία αυτή αλλά και πλήθος άλλων της κυβέρνησης Μητσοτάκη - και έδωσε ποσοστό 47% στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, επαναφέροντάς το μετά από 4 χρόνια και 4 μήνες στην εξουσία.
Από τότε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε συνολικά 10 χρόνια και 5 μήνες! Έχασε την εξουσία στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, καθώς ο λαός κουράστηκε να βλέπει τόσα χρόνια να μην αλλάζει τίποτε σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς του, κουράστηκε να ακούει από αυτό το κόμμα ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Το τελευταίο - η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής - εξακολουθούσε να είναι και τότε - τον Μάρτιο του 2004 - το πιο σημαντικό ζητούμενο από τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ανέλαβε τις τύχες της χώρας υπό τον Κώστα Καραμανλή.
Και φθάνουμε στο σήμερα: Σεπτέμβριος 2009. Μια κουρασμένη και καταταλαιπωρημένη πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι και πάλι "απερχόμενη". Προκήρυξε πρόωρες εκλογές με βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμά της την.... "πάταξη της φοροδιαφυγής"!
Χρειάσθηκε να περάσουν 16 χρόνια, να γίνει ένας τεράστιος κύκλος εναλλαγών των δύο κομμάτων στην εξουσία για να φθάσουμε ακριβώς εκεί που είχαμε μείνει τον Σεπτέμβριο του 1993: σε μια κυβέρνηση αδύναμη που μετράει αντίστροφα τις ημέρες παραμονής της στην εξουσία και προσπαθεί να πείσει ότι εάν την ξαναεμπιστευθούν θα .... πατάξει τη φοροδιαφυγή!
Καμιά φορά και η ... φορολογική ιστορία επαναλαμβάνεται σαν μια φάρσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: