Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Εγκλωβισμένοι μεταξύ υψηλών ελλειμμάτων και προεκλογικών υποσχέσεων οι νέοι κυβερνώντες

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η νέα κυβέρνηση, καθώς η άτυπη δημοσιονομική απογραφή την οποία έκανε αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα αποκάλυψε ότι το πραγματικό ύψος του ελλείμματος θα είναι φέτος 12,5% του ΑΕΠ και όχι 6%, όπως είχε διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προηγούμενη κυβέρνηση, της Ν.Δ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο περιθώριο του συμβουλίου ECOFIN διεμήνυσε ότι δεν μπορεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε νέα πακέτα παροχών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σαν κι αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, καθώς η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει πλέον για να μειώσει το έλλειμμα απαιτεί άμεσα τη λήψη περιοριστικών μέτρων.
Ο Επίτροπος, ο οποίος εξέφρασε την οργή του όταν πληροφορήθηκε από τον Έλληνα υπουργό ότι δεν ήταν αξιόπιστα τα στοιχεία για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ φέτος, τα οποία είχε αποστείλει η χώρα μας μόλις πριν από 3 εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αντιμετώπισε με μεγάλη αυστηρότητα και επιφυλακτικότητα τους ισχυρισμούς του Έλληνα υπουργού περί ανάγκης προώθησης "πακέτου" νέων μέτρων τόνωσης της ρευστότητας νοικοκυριών συνολικού δημοσιονομικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ το 2010.
Έθεσε δε ως προϋπόθεση για την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας που θα υποβάλει η χώρα μας στο τέλος του 2009 την λεπτομερέστατη καταγραφή όλων των μέτρων που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης του ελλείμματος και την πληρη τεκμηρίωση της επάρκειάς τους, προϊδεάζοντας για πολύ αυστηρή αντιμετώπιση ακόμη δε και για άρνηση έγκρισης πολλών από τα φιλολαϊκά σχέδια που είχε εκπονήσει προεκλογικά το νυν κυβερνών κόμμα.
Αν ο κ. Αλμούνια διάβαζε...taxnews ίσως να ήταν πιο προετοιμασμένος για το τι...εκπληκτικό θα του έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Θα γνώριζε δηλαδή εξ' αρχής ότι το κόμμα που μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση στην Ελλάδα έταζε προεκλογικά λαγούς με πετραχείλια, ενώ - λίγο πολύ - γνώριζε ότι το έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Και θα είχε ήδη πάρει μια πρώτη ιδέα για την ... αξιοπιστία των ισχυρισμών του νυν κυβερνώντος κόμματος ότι είναι δυνατή ταυτόχρονα και η δημοσιονομική εξυγίανση και το μοίρασμα γενναιόδωρων παροχών σε εκατομμύρια πολίτες!
Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί πλέον σε ένα αδιέξοδο: από την μία η υποχρέωση να μειώσει το έλλειμμα κατά 22,5 δισ. ευρώ στα επόμενα 3 χρόνια και από την άλλη οι δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά ότι θα νομοθετήσει παροχές συνολικού δημοσιονομικού κόστους τουλάχιστον 12,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα "πακέτο" 2,5 δισ. ευρώ άμεσα μέσα στο 2010!
Κι όλα αυτά μετά από μία απότομη αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος από το 6% στο 12,5% του ΑΕΠ μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων! Καλά ξεμπερδέματα!....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γεια.
Δεν νομιζω να πιστεψαν, οτι μπορει το χαος της οικονομιας ναδιορθωθει
Σαφως υποσχονται οι πολιτικοι, ισως να αισιοδοδοξουν ,μα θαυματα δεν γινονται
Ας περιμενουμε ,για τα λιγα οχι τ ακατορθωτα, η νεα κυβερνηση ηξερε σιγουρα τι θ αντιμετωπισει
Μα ποιος ...γαμπρος λεει πριν ..βαλει τη "κουλουρα" "ξερει ειμαι αντρας...και τα κεφια μου ...θα κανω"
Δεν ειμαστε ανοητοι, οτι μπορει να μαζευτει ,μη ξεχναμε τα πηραν ολα κι εφυγαν[Ρουσοπουλοι, Μαγγονες, Βατοπεδινοι...] Ευχαριστω τη γνωμη μου εγραψα πιστευω να την δημοσιευσεται.