Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Χρειάζονται αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών 20 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ

Η αποκάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το έλλειμμα στα ταμεία του κράτους φθάνει ήδη τα 25 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, καθώς και η πρόβλεψη του ιδίου ότι το ποσό αυτό μπορεί να εκτοξευθεί στα 30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, δηλαδή στο 12% του ΑΕΠ, μόνο ως προετοιμασία της κοινής γνώμης για τα επώδυνα μέτρα που πρόκειται σύντομα να επακολουθήσουν μπορεί να ληφθεί. Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι το έλλειμμα υπολογιζόμενο σε εθνικολογιστική βάση θα κλείσει στο 11% του ΑΕΠ στο τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή θα διαμορφωθεί σε επίπεδα 8% του ΑΕΠ υψηλότερα του ορίου που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Πρέπει δηλαδή μέσα στα επόμενα τρία έτη - το πολύ - να εξοικονομηθούν με αυξήσεις φορολογικών εσόδων και μειώσεις δαπανών, περίπου 20 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχει υπογράψει η χώρα μας δεχόμενη να εισέλθει στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Ο.Ν.Ε.).
Ήδη, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης αρχίζει ... διακριτικά να αποστασιοποιείται από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ ότι "τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας θα νομοθετηθούν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις με τις οποίες θα μοιραστούν σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα 2,5-3 δισ. ευρώ"! Αρχίζει να σκέφτεται την αναστολή της άμεσης εφαρμογής των υπεσχημένων φιλολαϊκών μέτρων, καθώς διαπιστώνει ότι όχι 3 αλλά ούτε 1 δισ. ευρώ δεν θα επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθούν ως παροχές στους πολίτες τη στιγμή που το έλλειμμα και το χρέος έχουν ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη.
Άλλωστε, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιθυμεί διακαώς να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία παράταση τουλάχιστον τριών ετών της περιόδου αποκλιμάκωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα ρεαλιστικό τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει να στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος κατά 2,5%-3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ώστε από 11% του ΑΕΠ, που θα κλείσει στο τέλος του 2009, να περιορισθεί λίγο κάτω από το 3% στο τέλος του 2012.
Ένα τέτοιο Πρόγραμμα Σταθερότητας όμως, συνεπάγεται αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 6,2-7,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2012! Σημαίνει δηλαδή νέα σκληρά φορολογικά μέτρα και περικοπές παροχών.
Όλα αυτά, λίγο-πολύ τα γνώριζε το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές. Παρ' όλα αυτά, κρίνοντας ότι για να κερδίσει τις εκλογές θα έπρεπε να τάξει παροχές για να υφαρπάξει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους, προτίμησε να μην πει την αλήθεια στους πολίτες. Αυτό το λάθος του ΠΑΣΟΚ θα είναι μοιραίο: γιατί θα το καταστήσει αναξιόπιστο από το πρώτο κιόλας έτος της κυβερνητικής του θητείας.
Δεν χρειαζόταν ο κ. Παπανδρέου να τάξει τόσες πολλές παροχές για να κερδίσει τις εκλογές. Ούτως ή άλλως θα τις κέρδιζε! Γιατί ο κόσμος είχε κουραστεί και απογοητευτεί από τη "γαλάζια" διακυβέρνηση και ήθελε εκ νέου πολιτική αλλαγή.
Τώρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και ήλθε αντιμέτωπο με τα προβλήματα κινδυνεύει να πάθει ότι έπαθε η ΝΔ.
Ο Θεός να φωτίσει τους νέους κυβερνώντες ώστε τουλάχιστον τα φοροεισπρακτικά μέτρα και οι περικοπές παροχών που θα αποφασίσουν να θίξουν περισσότερο αυτούς που έχουν και δεν δηλώνουν και αυτούς που πλουτίζουν χωρίς να το δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: