Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Βασίζονται στα "γαλάζια" χαράτσια μέχρι να νομοθετήσουν, να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν τα δικά τους "πράσινα" χαράτσια!

Την πρώτη επαφή με την πραγματικότητα των υψηλών ελλειμμάτων, του υπέρογκου δημόσιου χρέους και του αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης είχαν την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός και το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κα Λ. Κατσέλη ενημερώθηκαν πλήρως από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο για την πορεία βασικών δεικτών της οικονομίας. Έμαθαν ότι το έλλειμμα κινείται αυτή τη στιγμή μεταξύ 9% και 10% του ΑΕΠ (!) και ότι το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έχει υπερβεί τα 300 δισ. ευρώ (!!). Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πληροφορήθηκαν επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κλείσει στο -1,5% το 2009 (!!!) αν δεν γίνει κάτι θεαματικό τους προσεχείς δυόμισυ μήνες!
Όπως ήταν φυσικό, τα χαμόγελα, που είχαν γίνει μόνιμα στα πρόσωπά τους τις τρεις πρώτες μέρες μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές, "πάγωσαν"! Αντικαταστάθηκαν από ένα εμφανές συναίσθημα έντονης ανησυχίας για το εάν θα καταφέρουν να επιλέξουν τον σωστό τρόπο χειρισμού των εκρηκτικών προβλημάτων.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι οικονομικοί υπουργοί προσγειώθηκαν ανώμαλα σε μια σκληρή πραγματικότητα. Έγινε δηλαδή, όπως ακριβώς σας είχαμε προϊδεάσει στην προηγούμενη ανάρτησή μας. Και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν να διατηρήσει σε ισχύ τα περισσότερα από τα... "γαλάζια χαράτσια" των τελευταίων δύο ετών, δηλαδή τα περισσότερα από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα έτη 2008 και 2009!
Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), έκτακτη εισφορά, υπέρογκοι φόροι σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σε σκάφη μεγάλου μήκους, φόρος 12% στα καρτοκινητά, αυξημένα φορολογικά τέλη στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν με συμβόλαια, φόρος στα κέρδη από λαχεία από το πρώτο ευρώ και αυξημένος κατά 13% φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη είναι τα ληφθέντα μέτρα της ΝΔ που θα στηρίξουν, σε πρώτη φάση, τη φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ τόσο το 2009 όσο και τα επόμενα έτη, παρά το γεγονός ότι επικρίθηκαν σφόδρα από το νυν κυβερνών κόμμα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Και επειδή είναι βέβαιο ότι τα έσοδα που θα αποδώσουν τα μέτρα αυτά δεν θα επαρκέσουν ούτε καν για τη σταθεροποίηση του ελλείμματος, σύντομα η νέα κυβέρνηση θα δείξει και το δικό της ... φορομπηχτικό δείγμα γραφής!
Ήδη, όπως διαρρέουν από το υπουργείο Οικονομικών, ορισμένες από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που σχεδιάζονται θα περιληφθούν όχι στο κυρίως φορολογικό νομοσχέδιο (που θα ψηφισθεί στη Βουλή πιθανότατα τον Μάρτιο και αφού προηγηθεί κοινωνικός διάλογος) αλλά σε άλλο νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος του κράτους πριν τις 31-12-2009!
Ποιες άραγε είναι οι τόσο επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις που πρέπει να ψηφισθούν οπωσδήποτε πριν τις 31-12-2009, ώστε να ισχύσουν άμεσα από την 1η-1-2010;
Είναι δύσκολο να μαντέψουμε; Υπομονή ... ψηφοφόροι, τα "πράσινα" χαράτσια έρχονται!!!!

8 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Να κάνεις τα χαρτιά σου για Γενικός Γραμματέας φορολογικών θεμάτων....

oikonomikos-reporter είπε...

Προς monahikoslikos:
Σιγά μην ασχοληθούν μαζί μου! Αυτοί αναζητούν ... τηλεκατευθυνόμενους φορομπήχτες!

zalmoxis είπε...

Για ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ, τότε!

zalmoxis είπε...

Αυτή τη σοσιαλιστική "συνάφεια" που είχαν περάσει το 1999 οι Πασόκοι και που κατάργησε το αστυνομικό κράτος της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, δεν πρέπει να την επαναφέρει ο Παπακωνσταντίνου;

Ανώνυμος είπε...

Για να μαθαίνουν οι επί 5,5 χρόνια άσχετοι μαθητευόμενοι μάγοι:

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2009-10-08-21-50-26-2009100815377/

oikonomikos-reporter είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε...
Το να αλλάζεις μετεκλογικά αυτά που είχες υποσχεθεί προεκλογικά μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι τυχόν αρνητικές αντιδράσεις των μεγαλοεπενδυτών του Χρηματιστηρίου στην πιθανότητα να εφαρμόσεις τα υπεσχημένα δεν είναι καλό δείγμα γραφής! Προφανώς, η υπόσχεση για τη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα που θα ασκούσε πολιτική προς όφελος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών έγινε με βασικό στόχο να πειστεί ο ενδιαφερόμενος κόσμος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ! Και μόλις ο κόσμος αυτός ξεγελάστηκε και ψήφισε ΠΑΣΟΚ η υπόσχεση άρχισε να...ξεχνιέται! Λέμε κάτι δηλαδή ως κόμμα μόνο και μόνο για να αποσπάσουμε τις ψήφους των απλών και ανυποψίαστων πολιτών. Και μετά τις εκλογές, ξαφνικά...γινόμαστε πραγματιστές! Εάν καί στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου έχουν, όντως, αυτή τη νοοτροπία εξαπάτησης του κόσμου τότε, με συγχωρείς, αλλά κι αυτή η κυβέρνηση θα έχει την ίδια άδοξη τύχη με τις προηγούμενες.

Ανώνυμος είπε...

Να έχει. Εμένα δε με ενδιαφέρει ποσώς ούτε για τούτη, ούτε για την προηγούμενη, ούτε για καμιά άλλη κυβέρνηση.
Εντούτοις, όμως, είχε και η χώρα άδοξη τύχη τα τελευταία 5,5 χρόνια. Πόσο έφτασε το έλλειμμα είπαμε? 10% ???? Και θα πάει 12% ???????????
Καλά κρασιά ...

oikonomikos-reporter είπε...

ΜΕ ΟΛΕΣ τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η χώρα είχε και εξακολουθεί να έχει άδοξη τύχη. Και κάθε φορά που μία κυβέρνηση ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ παραλαμβάνει από μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ βρίσκει "καμμένη γη", "άδεια ταμεία" κλπ κλπ. Και ο εμπαιγμός του κόσμου καλά κρατεί! Και οι κύκλοι της λιτότητας, της...δημοσιονομικής προσαρμογής και της αποκλιμάκωσης των ελλειμμάτων έρχονται και ξανάρχονται και ξανάρχονται!
Τα ίδια ακριβώς με αυτά που γίνονται σήμερα τα ζήσαμε καί το το 1981 καί το 1985 καί το 1989 καί το 1993 καί το 2004. Στο ίδιο έργο θεατές.
Και να μού το θυμάστε: όχι μόνο ο κρατικός πυλώνας αλλά και άλλα λιγότερο σύνθετα φιλολαϊκά μέτρα, όπως οι εισοδηματικές ενισχύσεις, οι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά και οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2009 θα ανασταλούν, θα αναβληθούν ή μπορεί ακόμη και να ξεχαστούν, στη θέα των δυσθεώρητων ελλειμμάτων του Δημοσίου.