Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Απέσυραν την...απόσυρση, ενέπαιξαν τους πολίτες!

Πρωτοφανή εξαπάτηση 700.000 και πλέον πολιτών συνιστά η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει την απόσυρση των παλαιών ΙΧ αυτοκινήτων και φορτηγών από σήμερα. Αδιαφορώντας προκλητικά για τον οικονομικό προγραμματισμό χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που είχαν πιστέψει στη συνέχεια και τη...συνέπεια του κράτους, οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος αποφάσισαν να σταματήσουν ξαφνικά τη διαδικασία της απόσυρσης που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας.
Προεκλογικά, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αναφέρει τίποτα για κατάργηση του μέτρου, αλλά υπόσχονταν τη βελτίωσή του προς όφελος των πολιτών με μικρά παλαιά ΙΧ αυτοκίνητα. Το ίδιο έπρατταν και ως υπουργοί μέχρι πριν από λίγες μέρες: έλεγαν ότι επρόκειτο να κάνουν δικαιότερο το μέτρο, όχι ότι θα το καταργήσουν.
Τελικά, με την πρωτοφανή απόφασή τους για ξαφνική κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης, κατάφεραν να χωρίσουν τους πολίτες με παλαιά ΙΧ αυτοκίνητα σε 2 κατηγορίες:
1) Στους τυχερούς, που πρόλαβαν και πήγαν τα αυτοκίνητά τους για απόσυρση μέχρι χθες 2/11/2009, εξασφαλίζοντας τα "μαγικά χαρτάκια" της οριστικής διαγραφής των οχημάτων τους, που τούς κατοχυρώνουν για να εισπράξουν από τις Δ.Ο.Υ. τα οικονομικά κίνητρα της απόσυρσης (500-2.2ο0 ευρώ) καθώς και την επιδότηση των 1.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας. Αυτοί είναι περίπου 73.000.
2) Στους άτυχους - κοινώς "κορόιδα" - που δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ ότι το ελληνικό κράτος, παρά την κατάντια του, θα έφθανε στο σημείο να λειτουργήσει με τη λογική του "όποιος πρόλαβε, πρόλαβε" και είχαν προγραμματίσει να αποσύρουν τα παλαιά αυτοκίνητά τους αργότερα, πιστεύοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβόταν τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της ισονομίας για όλους τους πολίτες! Αυτοί οι δεύτεροι είναι και οι περισσότεροι. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 700.000.
Και καλά, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει την απόσυρση. Δεν θα 'πρεπε τουλάχιστον να δείξει έστω κι ένα μικρό δείγμα σεβασμού στην αρχή της χρηστής διοίκησης, καταργώντας ταυτόχρονα ΚΑΙ τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ ηλικίας άνω των 5 ετών, τα οποία νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση μόνο και μόνο με τη λογική να λειτουργήσουν κι αυτά ως "κίνητρα" για την απόσυρση αυτών των οχημάτων που είναι ρυπογόνα; Υποχρεώνει που υποχρεώνει τόσους πολίτες να κρατήσουν τα σαραβαλάκια τους. Γιατί να τούς χρεώνει κιόλας με τέλη αυξημένα έως και 108%;
Και μην πει κανείς ότι τροποποίησαν τα τέλη ώστε να μην είναι τόσο μεγάλες οι επιβαρύνσεις, διοτί αυτό κι αν είναι κοροϊδία. Τα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ "ηλικίας" άνω των 5 ετών και κυβισμού από 1.358 έως 1.928 κ.εκ. παραμένουν στα ίδια, αυξημένα κατά 25% έως 75%, επίπεδα στα οποία τα είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Δηλαδή τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας του 2010 για τη συντριπτική πλειονότητα των παλαιών ΙΧ παραμένουν, ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ!
Απλά, με τις τροποποιήσεις που επέφερε η νέα κυβέρνηση οι αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας περιορίζονται για τα ΙΧ μέχρι 1.357 κ.εκ. (αντί να φθάνουν μέχρι 320%, θα φθάνουν μέχρι 108%!) και γίνονται λίγο μεγαλύτερες για τα ΙΧ άνω των 1.928 κ.εκ. Η μεγάλη μάζα των ΙΧ άνω των 5 ετών και των 1.358 έως 1.928 κ.εκ. θα πληρώσει τα υπέρογκα χαράτσια Σουφλιά, αλλά χωρίς να ισχύει η απόσυρση!
Και φυσικά όλες οι αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας και την απόσυρση ελήφθησαν με γνώμονα την αύξηση του δημοσιονομικού οφέλους. Είναι εμφανές: κατήργησαν το σκέλος των ρυθμίσεων Σουφλιά που προκαλούσε δαπάνη στον προϋπολογισμό (απόσυρση με γενναιόδωρα οικονομικά κίνητρα για τους πολίτες) και διατήρησαν μόνο το σκέλος εκείνο το οποίο προκαλεί σημαντική αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου (αυξημένα τέλη κυκλοφορίας). Μιλάμε δηλαδή για μια καθαρά φοροεισπρακτική λογική που δεν έχει καμία σχέση με τις περιβαλλοντικές ... ευαισθησίες της νέας κυβέρνησης!
Τελικά, έτσι όπως πάει αυτή η κυβέρνηση θα φθαρεί πολύ πιο γρήγορα από την προηγούμενη του Καραμανλή! Οι πολίτες δεν θέλουν να τους θεωρούν κορόιδα, δεν δέχονται να τούς εμπαίζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: