Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες με θύματα 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους που εισπράττουν σήμερα το ΕΚΑΣ

Περικοπές-σοκ, συνολικού ποσού 1,5 δισεκατ. ευρώ, σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, με δυσμενείς επιπτώσεις για τουλάχιστον 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα χάσουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) ή θα το εισπράξουν σημαντικά μειωμένο, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Περιορισμένες αυξήσεις, της τάξης του 1,5%, θα δοθούν στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις συντάξεις του Δημοσίου.

Όπως αποκαλύπτεται, ειδικότερα, από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το ύψος των πρωτογενών δαπανών του κράτους:

1) Το 2010 θα «παγώσει» το ΕΚΑΣ, δηλαδή δεν θα χορηγηθεί καμία αύξηση στο συγκεκριμένο επίδομα. Το συνολικό κονδύλι που προβλέπεται για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα είναι αμετάβλητο το 2010. Συγκεκριμένα προβλέπεται να δοθούν συνολικά 1,14 δις. ευρώ για το ΕΚΑΣ όσα ακριβώς εκτιμάται ότι θα καταβληθούν για τον ίδιο σκοπό και φέτος! Όπως προκύπτει μάλιστα από διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, αμετάβλητα θα παραμείνουν το 2010 καί τα εισοδηματικά όρια και κλιμάκια, με βάση τα οποία κρίνεται εάν ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ καθώς επίσης και σε ποιο ύψος θα τού χορηγηθεί το συγκεκριμένο επίδομα. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι τα εισοδήματα των οποίων, λόγω της φυσιολογικής τους αύξησης, θα υπερβούν τα ανώτατα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Επιπλέον, άλλοι 30.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα εισπράξουν μειωμένο ΕΚΑΣ, καθώς τα εισοδήματά τους, λόγω της φυσιολογικής τους αύξησης, θα ανέβουν σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια στα οποία αντιστοιχεί χαμηλότερο ποσό ΕΚΑΣ. Οι συνολικές δαπάνες για κοινωνική προστασία, στις οποίες περιλαμβάνονται, εκτός από το κονδύλι για το ΕΚΑΣ, οι πιστώσεις για πληρωμές πολυτεκνικών επιδομάτων, επιδομάτων πρόνοιας και επιδομάτων θέρμανσης προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 252 εκατ. ευρώ ή κατά 5,9%. Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το 2010 δεν πρόκειται να δοθεί επίδομα θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί προεκλογικά τη χορήγησή του. Όπως διευκρίνισε, οι ανάγκες των οικονομικά ασθενών ομάδων του πληθυσμού για θέρμανση καλύπτονται με το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, οπότε δεν χρειάζεται να λάβουν και επίδομα θέρμανσης! Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο υπουργός, το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής μέσω του οποίου χορηγήθηκε φέτος το επίδομα θέρμανσης συνολικού ποσού 350 εκατ. ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα θα καταργηθεί!

2) Οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των 450.000 δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξης του 1,5%, με αποτέλεσμα να κυμανθούν από 11 έως 25 ευρώ το μήνα ή από 36 έως 83 λεπτά την ημέρα! Το συνολικό ποσό που προβλέπεται να δαπανηθεί για τους μισθούς των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου είναι αυξημένο κατά 479 εκατ. ευρώ ή κατά 3,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό που θα δαπανηθεί φέτος. Εκτιμάται δε ότι θα ανέλθει σε 14,18 δις. ευρώ το 2010. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η αύξηση του 3,5% αντιπροσωπεύει τις αναπροσαρμογές των μισθών κατά 1,5% που θα προβλέπει η νέα εισοδηματική πολιτική, καθώς επίσης και τις πρόσθετες αυξήσεις 2% που θα προκύψουν από τις «ωριμάνσεις» των αποδοχών.

3) Οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων σε πρώην υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 579 εκατ. ευρώ ή κατά 8,9%. Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προβλεπόμενη αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία μεγαλύτερου αριθμού υπαλλήλων από αυτόν που εκτιμάται για φέτος. Αποδίδεται επίσης στην εφαρμογή ήδη νομοθετημένων ρυθμίσεων, όπως αυτή που προβλέπει τη χορήγηση της 4ης δόσης του επιδόματος των 141 ευρώ στους πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου. Οι αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου θα είναι, επίσης, της τάξης του 1,5%.

4) Οι πιστώσεις για επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων προβλέπονται μειωμένες κατά 285 εκατ. ευρώ ή κατά 10,3%. Ειδικά η επιχορήγηση προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) έχει περικοπεί κατά 480 εκατ. ευρώ ή κατά 44%! Μειωμένη επιχορήγηση κατά 150 εκατ. ευρώ ή κατά 5,8% προβλέπεται, επίσης, για το ΙΚΑ. Προσπαθώντας να εξηγήσει τις πρωτοφανείς αυτές περικοπές, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι οφείλονται στο γεγονός ότι φέτος σημειώθηκαν σημαντικές υπερβάσεις των προβλέψεων για τις επιχορηγήσεις των δύο αυτών μεγάλων ασφαλιστικών φορέων με σημαντικού ύψους πρόσθετες εκταμιεύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή των συντάξεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ φέτος προβλεπόταν να δοθούν 300 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ για συντάξεις, τελικά αποδόθηκε 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός απέδωσε τις υπερβάσεις αυτές στην αδυναμία των εισπρακτικών μηχανισμών των δύο αυτών ταμείων να εξασφαλίσουν τα έσοδα από εισφορές ασφαλισμένων τους που είχαν προβλέψει στους προϋπολογισμούς τους. Πρόσθεσε δε ότι επειδή οι υπερβάσεις αυτές δεν προβλέπεται να επαναληφθούν το επόμενο έτος αφού θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, είναι φυσιολογικό να φαίνονται φέτος μειωμένα τα κονδύλια των επιχορηγήσεων! Πάντως, η επιχορήγηση προς τον ΟΓΑ είναι αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ ή κατά 6,9%, καθώς ενσωματώνει την καταβολή αυξήσεων στην κατώτατη σύντάξη του Οργανισμού. Η σύνταξη αυτή, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 330 ευρώ το μήνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30 ευρώ, αναδρομικά από την 1η-10-2010, και να ανέλθει στα 360 ευρώ. Από την 1η-7-2010, η σύνταξη αυτή θα αυξηθεί επιπλέον κατά 20 ευρώ και θα φθάσει τα 380 ευρώ.

5) Στις ελάχιστες εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές παροχές που προβλέπονται για το 2010 περιλαμβάνονται επίσης:

Ø η αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 1 δις. ευρώ

Ø η αύξηση των δαπανών για την υγεία και ο διορισμός 3.000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ

Ø η πρώτη φάση της αύξησης του επιδόματος ανεργίας, το κατώτατο ποσό του οποίου θα φθάσει τα 476 ευρώ το μήνα

Ø η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. δικαιούχους, το ποσό της οποίας θα κυμανθεί από 150 έως 650 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: