Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Απάτη σε βάρος του Ελληνικού λαού και σκάνδαλο κατά των συμφερόντων του Δημοσίου η συμφωνία για τα νέα δάνεια

Απάτη σε βάρος του Ελληνικού λαού και σκάνδαλο σε βάρος των εθνικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας συνιστά η συμφωνία της κυβέρνησης Παπαδήμου με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις νέες δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 93,7 δισ. ευρώ που πρόκειται να συνάψουν το Ελληνικό Δημόσιο και η Τράπεζα της Ελλάδος με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Από τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων και της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οικονομικές επιπτώσεις, τα οποία κατατέθηκαν μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου στη Βουλή, προκύπτει ότι η καθαρή μείωση του ελληνικού χρέους, που θα …. επιτευχθεί από την όλη «διαδικασία» του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων κατά 50% δεν θα είναι 100 δις. ευρώ αλλά μόλις 36 δισ. ευρώ! Δηλαδή το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας θα μειωθεί κάτι λιγότερο από 10%! Το αντάλλαγμα γι’ αυτή την μείωση του χρέους δεν θα είναι μόνο η οικονομική εξαθλίωση του Ελληνικού λαού με τα νέα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου αλλά και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να κατασχεθούν σε περίπτωση που δεν εξυπηρετηθούν ομαλά τα νέα δάνεια που θα συναφθούν. Ταυτόχρονα, από την ανάγνωση των κειμένων
προκύπτει ότι τα νέα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα είναι συνολικού ύψους 93,7 δισ. ευρώ και θα διατεθούν στο σύνολό τους για την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων του ελληνικού κράτους. Δηλαδή δεν προβλέπεται να διατεθεί ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του ελληνικού κράτους, που αφορούν στην πληρωμή μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και λοιπών αναγκαίων εξόδων. Μάλιστα, δεν ελήφθη καν μέριμνα να συμπεριληφθεί τουλάχιστον κι ένα ποσό δανείου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της εγχώριας οικονομίας και να ανασάνουν χιλιάδες επιχειρήσεις που περιμένουν πώς και πώς να εισπράξουν αυτά που τους οφείλουν υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, νοσοκομεία και λοιποί φορείς του Δημοσίου.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αποκαλύπτεται ότι όλες οι νέες δανειακές συμβάσεις υποχρεώνουν την Ελλάδα να παραιτηθεί από το δικαίωμα ασυλίας λόγω εθνικής κυριαρχίας ώστε να είναι δυνατή η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού κράτους, σε περίπτωση που δεν εξυπηρετηθούν τα δάνεια. Επιπλέον τα νέα δάνεια υπόκεινται στο Αγγλικό δίκαιο, το οποίο συνεπάγεται πλήρη προστασία των δανειστών έναντι της χώρας μας ώστε - ό,τι και να γίνει – να μην χάσουν ούτε ευρώ από τα χρήματα που πρέπει να τους επιστρέψει το ελληνικό Δημόσιο!

Πέραν της εξαπάτησης του ελληνικού και της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου με νέα επαχθή δάνεια, από το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής που κατατέθηκε στη Βουλή προκύπτει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου συμφώνησε τελικά με την τρόικα καί για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Ιούνιο και για την περικοπή των αποδοχών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών και των λοιπών δημοσίων λειτουργώνν κατά 10% και για αυξήσεις-σοκ τουλάχιστον κατά 25% στα εισιτήρια των τρένων και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας από την 1η-1-2013!

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα κείμενα των δανειακών συμβάσεων και του σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή από τον συνεργάτη των δανειστών νεοφιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο:

1) Η Ελλάδα και η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνάψουν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) 4 δανειακές συμβάσεις. Με βάση τις συμβάσεις αυτές το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει:

α) δάνειο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιώτες ομολογιούχους που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του περίφημου PSI, δηλαδή της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους μέχρι 200 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι το 2035 με άλλα ονομαστικής αξίας μειωμένης κατά 50%. Με τα 30 δισ. ευρώ που θα λάβει το Δημόσιο από αυτή τη σύμβαση θα καλύψει, ειδικότερα, το 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες πιστωτές και έχουν δεχθεί να ανταλλάξουν. Το υπόλοιπο 35% θα καλυφθεί με έκδοση νέων τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε οι ιδιώτες ομολογιούχοι να λάβουν συνολικά το 50% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που έχουν στα χέρια τους.
β) δάνειο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας …. «πιστωτικής αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» (!), προκειμένου η χώρα μας να χρηματοδοτήσει την επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των χωρών μελών της ευρωζώνης. Τα ομόλογα αυτά βρίσκονται στην κατοχή των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών ως εξασφάλιση (ενέχυρο) για νομισματικές πράξεις με «επιλεγμένους αντισυμβαλλόμενους». Η επαναγορά των ομολόγων αυτών θα γίνει, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
γ) δάνειο 5,7 δισ. ευρώ, για να αποπληρωθούν δεδουλευμένοι τόκοι που απορρέουν από ορισμένα ανεξόφλητα κρατικά ομόλογα της Ελλάδος τα οποία θα ενταχθούν στη διαδικασία του PSI. Tο δάνειο αυτό θα αυξήσει ισόποσα το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ελληνικού δημοσίου χρέους.
δ) δάνειο 23 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα προκύψουν λόγω της ζημίας που θα υποστούν από το «κούρεμα» κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους. Το κείμενο της δανειακής αυτής σύμβασης, που φέρει την επίσημη ονομασία «Διευκόλυνση Ανακεφαλαιοποίησης Τραπεζών», δεν κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου για την κύρωση των δανειακών συμβάσεων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, η σύμβαση για το δάνειο των 23 δισ. ευρώ το οποίο προορίζεται να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «δεν έχει οριστικοποιηθεί στα βασικά της σημεία» και για τον λόγο αυτό «παρέχεται ρητή εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος τη σχετική σύμβαση», το δε σχέδιο της σύμβασης «δεν συμπεριλαμβάνεται στα προσαρτώμενα στο παρόν σχέδιο νόμου». Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι η σύμβαση αυτή, «μετά την υπογραφή της, θα διαβιβαστεί στη Βουλή για ενημέρωση»!


2) Το συνολικό όφελος που θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο από όλη αυτή τη διαδικασία της σύναψης των δανειακών συμβάσεων δεν θα είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, όπως ισχυρίζονταν τόσους μήνες οι συνεργάτες των δανειστών κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος! Η μείωση που προκύπτει για το ελληνικό χρέος περιορίζεται σε μόλις 36,3 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν υπερβαίνει καν το 10%, δεδομένου ότι το συνολικό χρέος της χώρας μας έχει υπερβεί τα 360 δισ. ευρώ! Αυτό συμβαίνει διότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος απέκρυψαν από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό ότι ναι μεν μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος μέχρι 100 δισ. ευρώ από τη διαδικασία του PSI, όμως από την άλλη πλευρά το χρέος θα αυξηθεί κατά τα ποσά των τριών άλλων δανείων που θα λάβει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή κατά το άθροισμα των ποσών των 35 δισ. ευρώ, των 5,7 δισ. ευρώ και των 23 δισ. ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση του χρέους που προκύπτει από τα τρία αυτά δάνεια ανέρχεται σε 63,7 δισ. ευρώ και αν αφαιρεθεί από το όφελος των 100 δισ. ευρώ προκύπτει καθαρή μείωση χρέους κατά 36,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτω από 10%!

3) Σε όλες τις συμβάσεις προβλέπεται ότι το Δημόσιο και η Τράπεζα της Ελλάδος:

-παραιτούνται της ασυλίας τους σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία τους σε περίπτωση που οι πιστωτές, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων αποπληρωμής των δανείων, κινηθούν εναντίον τους δικαστικά ζητώντας κατασχέσεις!
-δεν εξαιρούνται λόγω εθνικής κυριαρχίας από διαδικασίες κατασχέσεων και αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τις συμβάσεις!

4) Όλες οι δανειακές συμβάσεις διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως ό,τι και αν συμφωνήσει και υπογράψει εις βάρος του ο οφειλέτης, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, ισχύει, έστω και αν είναι, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο και το δίκαιο άλλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αθέμιτο. Σύμφωνα με τον έγκριτο συνταγματολόγο κ. Γ. Κασιμάτη «Αγγλικό δίκαιο» σημαίνει με ακόμη πιο απλά λόγια ότι:
- Αν οδηγηθεί ο οφειλέτης σε υπερδανεισμό, αν δηλαδή δανειστεί περισσότερα χρήματα από όσα χρειάζεται για να κερδίσει περισσότερα ο δανειστής, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο μπορεί να μειωθεί το δάνειο μέχρι το αναγκαίο για την κάλυψη των αναγκών του οφειλέτη. Με το αγγλικό δίκαιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
- Αν ο δανειστής, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του οφειλέτη, αξιώσει μεγαλύτερο τόκο από εκείνον που ισχύει στις συναλλαγές, μπορεί ο οφειλέτης σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο να ζητήσει τη μείωσή του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το αγγλικό δίκαιο.
- Ο οφειλέτης (η Ελλάδα) θα μπορούσε αν ίσχυε το δίκαιο των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης (και της Ελλάδας), να ζητήσει τη μη εφαρμογή των όρων των δανειακών συμβάσεων που είναι εις βάρος του. Σύμφωνα όμως με το αγγλικό δίκαιο, δεν μπορεί.
- Ο οφειλέτης ενώ μπορεί, σύμφωνα με το δίκαιο της ηπειρωτικής Ευρώπης, να ζητήσει τη μείωση του χρέους κατά το ποσό που είναι «επαχθές», με το αγγλικό δίκαιο δεν μπορεί να το πράξει επειδή το δίκαιο αυτό δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: