Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Καί οι κύριες συντάξεις στο στόχαστρο της τρόικας


Περικοπές και των κύριων συντάξεων τουλάχιστον κατά 20% απαίτησε η τρόικα από την
ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που διεξήηχθησαν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου για την οριστικοποίηση του καταλόγου των νέων δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί να ληφθούν εντός του 2012. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να απολυθούν πάνω από 22.500 ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ώστε μαζί με τις ήδη συμφωνηθείσες «μη οικειοθελείς
απομακρύνσεις» 15.000 μονίμων υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων ο συνολικός αριθμός των απολύσεων να υπερβεί τις 50.000.

Τις απαιτήσεις τους αυτές οι τροϊκανοί τις γνωστοποίησαν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όταν διαπίστωσαν ότι αδυνατεί να καταρτίσει μια αξιόπιστη, κατά τη γνώμη τους, λίστα με νέα πρόσθετα μέτρα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί.


Πανικόβλητη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εξέλαβε ως απειλή τις
νέες αυτές απαιτήσεις, προσπάθησε να βρει από άλλες κατηγορίες δαπανών τα μέτρα των περικοπών που θα μπορούσαν να καλύψουν το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα. Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, από το σύνολο των 3,3 δισ. ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου κατάφερε να βρει μόνο τα 2,46 δισ. ευρώ, αφήνοντας ορθάνοικτο ένα «κενό» της τάξης του 850 εκατ. ευρώ, το οποίο αν δεν συμπληρωθεί με άλλα νέα μέτρα περικοπών, δεν αποκλείεται τελικά να καλυφθεί με τις περικοπές κύριων συντάξεων και τις απολύσεις εκπαιδευτικών που ζήτησε η τρόικα!

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους Γενικούς Γραμματείς των περισσοτέρων υπουργείων και με τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, η οποία κράτησε περίπου 5,5 ώρες (ξεκίνησε από τις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 5:30 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου) αναζήτησαν εναγωνίως τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν έναν αξιόπιστο κατάλογο περικοπών συνολικού ποσού 3,3 δισ. ευρώ στις δαπάνες του Δημοσίου. Στο ύψος αυτό εκτίμησε η τρόικα ότι πρέπει να ανέλθουν τα μέτρα που κρίνονται αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα προκαλέσουν οι περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και η συνακόλουθη ύφεση της
ελληνικής οικονομίας που αναμένεται κατά τη διάρκεια του 2012 να υπερβεί το 3,5%.

Ήδη από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 4 και 5 Φεβρουαρίου μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας είχε συμφωνηθεί ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ:

-1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές σε δαπάνες για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.

-400 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστεί από την περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Εθνική Άμυνα.

-440 εκατ. ευρώ από περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής
Αυτοδιοίκησης για προνοιακά επιδόματα και μισθούς συμβασιούχων.

Δηλαδή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πίστευε ότι είχε καταφέρει να βρει μέτρα
περίπου 2 δισ. ευρώ από τα απαιτούμενα των 3,3 δισ. ευρώ! Ωστόσο τη Δευτέρα, τα πράγματα άλλαξαν καθώς η πλευρά της τρόικας δεν αποδέχθηκε ότι θα ήταν δυνατό να εξοικονομηθούν 440 εκατ. ευρώ από τις περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους ΟΤΑ. Την ίδια στάση τήρησε η τρόικα και όταν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίχθηκε ότι θα μπορούσε στο πακέτο των 3,3 δισ. ευρώ να ενταχθεί και το μέτρο της μείωσης των αποδοχών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια από το οποίο θα ήταν δυνατό να εξοικονομηθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ούτε το μέτρο αυτό δέχθηκε η τρόικα να ενταχθεί στο πακέτο των
περικοπών ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, από την πλευρά της τρόικας εκφράστηκαν αμφιβολίες και για το εάν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 διαμορφώθηκε σε επίπεδο 9,2%-9,3% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στην αναθεωρημένη εκτίμηση για έλλειμμα 9% του ΑΕΠ που είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012. Εκτιμήθηκε δηλαδή ότι η απόκλιση από τον αναθεωρημένο στόχο για έλλειμμα 9% του ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδεχομένως θα πρέπει να καλυφθεί κι αυτός ο κίνδυνος με πρόσθετα μέτρα.

Οι εξελίξεις αυτές έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ.
Σαχινίδη που νόμισε ότι είχε βρεθεί πολύ κοντά στη συμπλήρωση του καταλόγου των περικοπών που ζητούσε η τρόικα. Έτσι, στη διάρκεια της πολύωρης χθεσινής σύσκεψης με τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναγκάσθηκε να εξετάσει άλλα μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και η τρόικα κατέληξαν σε μία καταρχήν συμφωνία για μέτρα συνολικού ύψους περίπου 2,46 δισ. ευρώ και αναζητούν ακόμα 850 εκατ. ευρώ για να «κλειδώσει» η συμφωνία. Αν μέχρι σήμερα το πρωί δεν βρεθούν κι άλλα μέτρα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που θα
διασφαλίζουν την εξοικονόμηση των υπολοίπων 850 εκατ. ευρώ τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να εντάξει στο τελικό κείμενο των δεσμεύσεων του νέου Μνημονίου, που θα θέσει υπόψη των πολιτικών αρχηγών, καί τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις καί τις απολύσεις των 22.500 ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Βάσει των όσων έγιναν γνωστά από τη σύσκεψη του κ. Σαχινίδη με τους Γενικούς Γραμματείς
των υπουργείων και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2,46 δισ. ευρώ συμφωνήθηκε να προέλθει από:

-την περικοπή των δαπανών για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη κατά 1,1 δισ.
ευρώ.

- τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ επιπλέον.

- την περιστολή των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 10%, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει την εξοικονόμηση άλλων 300 εκατ. ευρώ.

- την περαιτέρω μείωση των δαπανών για την Εθνική Άμυνα κατά 400 εκατ. ευρώ.

- την περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων φορέων του Δημοσίου. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Πολιτισμού για τον τομέα του αθλητισμού καθώς και των δαπανών του υπουργείου Παιδείας για σίτιση φοιτητών, για αμοιβές επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ (μέσω μείωσης των προσλήψεων συμβασιούχων διδασκόντων) και για προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από τις περικοπές αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ.

- την περικοπή του κονδυλίου για τις εφημερίες των ιατρών του ΕΣΥ κατά επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.

- τη μείωση της δαπάνης για την καταβολή εκλογικού επιδόματος κατά 70 εκατ. ευρώ.

Εξετάζεται επίσης μια νέα περικοπή στα πολυτεκνικά επιδόματα που εκτιμάται ότι θα αποδώσει
άλλα 40 εκατ. ευρώ.

Ο κατάλογος των μέτρων αυτών και το πρόβλημα που υπάρχει με το «κενό» των 850 εκατ. ευρώ
γνωστοποιήθηκαν αμέσως μετά από τον κ. Σαχινίδη στον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο. Από τις 8:00 το απόγευμα και μετά οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαχινίδης παρουσίαζαν τις εξελίξεις αυτές στους επικεφαλής της τρόικας σε νέα μεταξύ τους σύσκεψη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί και οι επικεφαλής της τρόικας προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Το αργότερο μέχρι το πρωί της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει η κυβέρνηση και η τρόικα να έχουν καταλήξει και στα μέτρα ύψους 850 εκατ. ευρώ που μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχαν «κλείσει». Αμέσως μετά θα δοθούν τα δύο κείμενα της συμφωνίας προκειμένου να ενημερωθούν αρχικώς οι πολιτικοί αρχηγοί και εν συνεχεία να ψηφισθούν από τη Βουλή. Το πρώτο κείμενο της συμφωνίας θα είναι πολυσέλιδο και αναλυτικό και θα
προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ το δεύτερο της Κομισιόν θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις οι οποίες θα πρέπει να ψηφισθούν από τη Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: