Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η λίστα με τις απαιτήσεις της τρόικας

Επέμειναν εκβιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας μας στις απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα για μειώσεις στους μισθούς και τις κύριες συντάξεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, για καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, για απολύσεις 50.000 υπαλλήλων από τον κρατικό μηχανισμό και για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στις αποδοχές στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών και λοιπών δημοσίων λειτουργών.

Οι κ.κ. Π. Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις μαραθώνιες συναντήσεις που είχαν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Ε. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη, από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου με τον κ. Βενιζέλο και από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο ζήτησαν την άμεση εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

1) Μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον
κατά 20%, από τα 751 στα 600 ευρώ το μήνα. Η μείωση αυτή εφόσον νομοθετηθεί από
την ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσει αυτόματα και σε μειώσεις των μισθών των επόμενων υψηλότερων κλιμακίων καθώς και σε νέα συρρίκνωση των κύριων συντάξεων, δεδομένου ότι ο υπολογισμός τους γίνεται με βάση τους κατώτατους μισθούς.

2) Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή πλήρη εξάλειψη των «Δώρων» Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας.

3) Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης που προβλέπει για φέτος αυξήσεις μισθών για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

4) Πλήρη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με υπερίσχυση των επιχειρησιακών
και των ατομικών.

5) Νέες σημαντικές μειώσεις αποδοχών για τους εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις και
τράπεζες ελεγχόμενες άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ. που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Στο στόχαστρο των τροικανών έχουν μπει οι αποδοχές των υπαλλήλων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ATEbank, τις οποίες θεωρούν «υψηλές» κυρίως λόγω των επιδομάτων που προβλέπονται.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν επίσης την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων ύψους τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ ή 5 δισ. ευρώ εντός του τρέχοντος έτους, με σκοπό την κάλυψη των αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 αλλά και των υστερήσεων που θα σημειωθούν φέτος στα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας της επιβολής των μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Στα πρόσθετα
δημοσιονομικά μέτρα που απαίτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας περιλαμβάνονται:

6) Περικοπές δαπανών για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη κατά 1,1 δισ. ευρώ. Συνέπεια των περικοπών θα είναι να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ποσά των δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

7) Περικοπές δαπανών για την Εθνική Άμυνα κατά 400 εκατ. ευρώ.

8) Περικοπές 440 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για προνοιακά επιδόματα και μισθούς συμβασιούχων.

9) Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων
τουλάχιστον κατά 15% για την εξοικονόμηση άλλων 600 εκατ. ευρώ.

10) Μειώσεις κατά 20% σε μέσα επίπεδα στις αποδοχές των 250.000 λειτουργών του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των ιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματικών υπαλλήλων και των ερευνητών. Στόχος η εξοικονόμηση άλλων 600 εκατ. ευρώ.

11) Περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται στους εργαζόμενους όλων των φορέων και οργανισμών της γενικής κυβέρνησης.

12) Καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου που θα κριθούν ότι δεν είναι αναγκαίο να λειτουργούν και άμεσες απολύσεις του προσωπικού τους.

13) Αυστηρή αξιολόγηση του προσωπικού στις υπόλοιπες υπηρεσίες και στους εναπομείναντες φορείς και οργανισμούς με ταυτόχρονες άμεσες απολύσεις όσων εργαζομένων θεωρηθούν ως υπεράριθμοί ή μη αποδοτικοί! Συνολικά, ζητήθηκαν και από την προηγούμενη και από αυτή τη δράση απολύσεις τουλάχιστον 50.000 εργαζομένων.

14) Αυστηρότερος έλεγχος του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και αυστηρότερο έλεγχο στις εισαγωγές στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

15) Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους.

Στις απαιτήσεις της τρόικας περιλαμβάνονται και φορολογικά μέτρα άμεσης απόδοσης, παρά τους ισχυρισμούς των κυβερνόντων ότι αυτά δεν βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο των συζητήσεων. Τα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν ζητηθεί προβλέπουν:

16) Αυξήσεις κατά 25% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αναδρομικά από την 1η-1-2012.

17) Αναίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

18) Εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% που θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη οι επιβαρύνσεις ΦΠΑ για φάρμακα, τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΗ, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες ιατρικών εξετάσεων και ιατρικής περίθαλψης.

19) Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις έως και 7% σε πλήθος αγαθών που πωλούνται και υπηρεσιών που παρέχονται στα νησιά του Αιγαίου.

20) Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα. Το μέτρο αυτό σημαίνει ουσιαστικά την επιβολή φόρου σε όλα τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων.

21) Ένταξη των αγροτών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα πάνω από ένα όριο στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Όσοι αγρότες πραγματοποιούν ετήσιες εισπράξεις από την πώληση της παραγωγής τους πάνω από το όριο που θα τεθεί θα υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα υποχρεωθούν να λειτουργούν ως επιτηδευματίες, δηλαδή να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να πληρώνουν κάθε χρόνο τέλος επιτηδεύματος ύψους τουλάχιστον 400 ευρώ.

22) Επιβολή ΦΠΑ σε όλα τα ενοίκια για επαγγελματική στέγη.

23) Νέες αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης για ποτά και τσιγάρα και επιβολή φόρου στο απλό και το αφρώδες κρασί!

Εκτός από τις απαιτήσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα οι τροϊκανοί έχουν ζητήσει και πρόσθετες … «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις στον τρόπο άσκησης ορισμένων επαγγελμάτων καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης περιουσιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα έχουν ζητήσει:

24) Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.

25) Άρση της υποχρεωτικής συμμετοχής δικηγόρων κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους με έμμισθη εντολή.

26) Πλήρη απελευθέρωση 20 κρίσιμων επαγγελμάτων βάσειτων προβλεπόμενων στο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των λογιστών, των φοροτεχνικών, των μεσιτών κ.ά.

27) Εκποίηση τουλάχιστον δύο ή τριών μεγάλων επιχειρήσεων του Δημοσίου, έως το τέλος Ιουνίου του 2012.


1 σχόλιο:

monahikoslikos είπε...

Αυτα δεν είναι τίποτα, μπροστά σ΄αυτά που θα ζητήσουν το Πάσχα.