Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Απώλεια εθνικής κυριαρχίας θα προκαλέσει η αποδοχή της νέας δανειακής σύμβασης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Δεσμεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε πλήρη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας για πολλά έτη και σε μόνιμη υποδούλωσή της στις διαθέσεις των ξένων πιστωτών της θα κληθεί να αναλάβει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας αν αποδεχθεί να προχωρήσει στην επικύρωση του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011, όπως την πιέζουν ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Κι όλα αυτά, τη στιγμή που με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν διασφαλίζεται η κάλυψη του συνόλου των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου για την περίοδο 2012-2014, αλλά μόνο ένα μέρος!



Το κομβικό σημείο της όλης διαδικασίας επικύρωσης των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής αποτελεί η σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει η χώρα μας με τα οικονομικώς υγιή κράτη-μέλη της ευρωζώνης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την λήψη ενός νέου δανείου συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ. Όπως αποκαλύπτει το "taxnews", το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, το οποίο υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του ανεξόφλητου υπολοίπου του ελληνικού χρέους την περίοδο 2012-2014 σχεδιάζεται να συναφθεί με όρους εξαιρετικά επαχθείς για το ελληνικό κράτος. Επιπλέον, το νέο δάνειο δεν θα επαρκέσει για την κάλυψη του συνόλου των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το 2014.


Συγκεκριμένα:



1) Η συμφωνία ρύθμισης του ελληνικού χρέους της 26ης Οκτωβρίου 2011 η οποία επετεύχθη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ - ερήμην της ελληνικής πλευράς – αυξάνει σημαντικά το τμήμα του ελληνικού χρέους που θα έχει τη μορφή των απ’ ευθείας διακρατικών δανείων από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ήδη, με την πρώτη δανειακή σύμβαση που συνήφθη τον Μάιο του 2010 μεταξύ της Ελλάδος, της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το τμήμα του ελληνικού χρέους που παύει σταδιακά να αποτελείται από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και αρχίζει πλέον να καταλαμβάνεται από διακρατικά δάνεια και δάνεια από το ΔΝΤ φθάνει τα 110 δισ. ευρώ. Με τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε να υπογράψει η Ελλάδα, στη Συνοδο Κορυφής της 26ης-10-2011, το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο του ελληνικού χρέους που θα καλύπτεται πλέον με διακρατικά δάνεια και δάνεια από το ΔΝΤ θα φθάσει τα 240 δισ. ευρώ. Αυτό που θα συμβεί ουσιαστικά θα είναι η μετατροπή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους από ομολογιακό χρέος που εκδόθηκε με βάση το ελληνικό δίκαιο σε διακρατικό χρέος, αποτελούμενο από δάνεια χορηγηθέντα με όρους που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, το οποίο εξασφαλίζει τους δανειστές έναντι του ελληνικού κράτους-οφειλέτη!


Η αλλαγή του νομικού καθεστώτος από το οποίο διέπονται πλέον αυτά τα νέα δάνεια συνιστά μια εξέλιξη άκρως επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, για τρεις λόγους:


α) Το μεγαλύτερο τμήμα του ανεξόφλητου υπολοίπου του ελληνικού χρέους, δηλαδή ένα ποσό συνολικού ύψους άνω των 240 δισ. ευρώ θα μετατραπεί από μη εγγυημένο σε εγγυημένο με την αξία περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων του ίδιου του ελληνικού Δημοσίου! Δηλαδή με την συμφωνία για το αρχικό δάνειο των 110 δισ. ευρώ και με τη νέα συμφωνία για το καινούργιο δάνειο-μαμούθ των 130 δισ. ευρώ η χώρα μας θα υποχρεωθεί να δεσμεύσει σημαντικής αξίας ακίνητη και κινητή περιουσία της προκειμένου να εγγυηθεί ότι θα είναι συνεπής με την αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων! Σημαντικά δικαιώματα της χώρας που απορρέουν από την εθνική κυριαρχία θα εκχωρηθούν πλήρως στους δανειστές, οι οποίοι θα αποκτήσουν δυνατότητες κατάσχεσης, εκποίησης ή ακόμη και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου με σκοπό να «συμμορφώσουν» την Ελλάδα όταν θα φθάσει και πάλι σε ένα σημείο αδυναμίας να αποπληρώσει το ήδη συναφθέν και το νέο επαχθές δάνειο! Με τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, το ελληνικό Δημόσιο θα αποδεχτεί την παραίτησή του από την ασυλία των περιουσιακών του δικαιωμάτων λόγω εθνικής κυριαρχίας, όπως ήδη έπραξε και με την προηγούμενη δανειακή σύμβαση των 110 δισ. ευρώ!


β) Το γεγονός ότι το δίκαιο που διέπει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους αλλάζει σταδιακά από ελληνικό σε αγγλικό σημαίνει επίσης ότι το ελληνικό Δημόσιο χάνει πλέον το δικαίωμά του να προχωρήσει μονομερώς σε αναδιάρθρωση του χρέους αυτού με «κούρεμα» της αξίας του κατά όποιο ποσοστό θέλει! Το ελληνικό δίκαιο άφηνε ακάλυπτους τους δανειστές, επέτρεπε δηλαδή στο ελληνικό Δημόσιο να τροποποιήσει μονομερώς, προς όφελός του, τους όρους αποπληρωμής των ομολόγων του. Βάσει του ελληνικού δικαίου, η χώρα μας θα μπορούσε να αποφασίσει όποτε ήθελε την απομείωση, το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων που οφείλει να εξοφλήσει! Είχε δηλαδή το δικαίωμα από μόνο του το ελληνικό κράτος να επιβάλει στους πιστωτές του το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων του κατά ποσοστό της δικής του επιλογής, εφαρμόζοντας ρυθμίσεις με αποκλειστικό γνώμονα τα δικά του συμφέροντα. Τώρα όμως που τα περισσότερα ομολογιακά δάνεια του ελληνικού Δημοσίου αντικαθίστανται σταδιακά με δάνεια που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα να ρυθμίσει ελεύθερα προς όφελός του την αποπληρωμή του μεγαλύτερου τμήματος του χρέους του. Δεν μπορεί δηλαδή πλέον το ελληνικό κράτος, για το τμήμα των 240 δισ. ευρώ του χρέους του, να προβεί μελλοντικά σε οποιαδήποτε μονομερή ρύθμιση, αλλά είναι υποχρεωμένο να εξοφλήσει στο ακέραιο τις οφειλές του κι αν δεν μπορέσει θα απολέσει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα!


Η δυνατότητα που είχε το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει μονομερώς σε αναδιάρθρωση του χρέους του με όρους επωφελείς για το μέλλον του ελληνικού λαού είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου δεν είχε πει κουβέντα στον ελληνικό λαό. Το απέκρυψε σκόπιμα, επειδή προφανώς το κύριο μέλημά της ήταν να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών, δηλαδή των τραπεζών και των λοιπών επενδυτικών εταιρειών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους! Τώρα, με την πρώτη δανειακή σύμβαση που ήδη εκτελείται χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή για έγκριση, καθώς και με τη δεύτερη η οποία επιδιώκεται να συναφθεί με την έγκριση και της Νέας Δημοκρατίας, το ελληνικό κράτος κινδυνεύει να απεμπολήσει οριστικά το δικαίωμά του να ρυθμίζει μονομερώς το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους του!


γ) Η ασκούμενη οικονομική πολιτική θα ελέγχεται αυστηρά, θα υπαγορεύεται και θα καθοδηγείται καθημερινά από μόνιμα εγκατεστημένους στην Αθήνα επιθεωρητές-τοποτηρητές της τρόικας του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς επίσης και από εμπειρογνώμονες άλλων κυβερνήσεων της "ευρωζώνης"! Κι αυτό διότι οι δανειστές για να διασφαλίσουν πλήρως την αποπληρωμή των δανείων θα επιδιώκουν να επιβάλουν με κάθε μέσο στη χώρα μας την οικονομική πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους!



2) Η νέα σύμβαση που θα υπογραφεί θα προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει υπό μορφή δανείου το συνολικό ποσό των 130 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό:


- Τα 30 δισ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να καλύψουν τις ζημίες από το συμφωνηθέν «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν!


- Άλλα 30 δισ. ευρώ προορίζονται να δοθούν άμεσα ως προκαταβολές σε μετρητά προς τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα, δηλαδή να λειτουργήσουν ως κίνητρο προκειμένου οι πιστωτές να δεχθούν το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ελληνικών τίτλων που κατέχουν.


-Μόνο τα υπόλοιπα 70 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τρέχουσες δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2012 – 2014.


Όμως οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 2012-2014 δεν είναι μόνο 70 δισ. ευρώ αλλά 138,5 δισ. ευρώ, εφόσον αποδώσει πλήρως η – συμφωνηθείσα στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης/10/2011 – διαδικασία του PSI, δηλαδή η διαδικασία εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην απομείωση κατά 50% της αξίας των ομολόγων ύψους 205 δισ. ευρώ που λήγουν την περίοδο 2012-2035 (διαδικασία PSI: Private Sector Involvement)!


Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία περιλαμβάνονται στο τελευταίο εκδοθέν Δελτίο Δημοσίου Χρέους, αν δεν γινόταν το «κούρεμα», τότε την περίοδο 2012-2014 το ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωνόταν να πληρώσει 130,4 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και τουλάχιστον 62 δισ. ευρώ σε τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων. Το σύνολο των τοκοχρεολυσίων που θα έπρεπε να αποπληρωθούν θα έφθανε δηλαδή τα 192,4 δισ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη ότι η πραγματική μείωση του συνολικού ελληνικού δημόσιου χρέους θα είναι της τάξης του 28% της ονομαστικής του αξίας εφόσον στεφθεί με πλήρη επιτυχία η διαδικασία του «κουρέματος», τότε το συνολικό ανεξόφλητο ποσό του δημόσιου χρέους την περίοδο 2012-2014 περιορίζεται από τα 192,4 στα 138,5 δισ. ευρώ.


Συνεπώς, ακόμη κι αν διαδικασία του PSI στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, το υπόλοιπο του χρέους που θα πρέπει να αποπληρώσει το ελληνικό Δημόσιο την προσεχή τριετία θα είναι διπλάσιο των νέων «δανεικών» που θα έχουν εξασφαλιστεί με τη νέα σύμβαση. Θα απομένουν δηλαδή 138,5 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους προς αποπληρωμή, ενώ η δανειακή σύμβαση θα έχει εξασφαλίσει μόλις 70 δισ. ευρώ! Το υπόλοιπο των 68,5 δισ. ευρώ είναι αδύνατο να καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο με έξοδο στις αγορές, η οποία θα είναι αδύνατη τουλάχιστον μέχρι το 2021, δεδομένου ότι η χώρα μας θα θεωρείται αφερέγγυα διεθνώς, λόγω της αναδιάρθρωσης μέσω «κουρέματος» του χρέους της που αποδέχθηκε με τη συμφωνία της 26ης/10/2011!


Στην πραγματικότητα, όμως, το υπόλοιπο των χρηματοδοτικών αναγκών που δεν καλύπτεται με τη νέα δανειακή σύμβαση δεν θα είναι μόνο 68,5 δισ. ευρώ αλλά πολύ μεγαλύτερο δεδομένου ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πρόσθετες δανειακές ανάγκες που θα προκύψουν από πολύ πιθανές καταπτώσεις εγγυήσεων που έχει παράσχει το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο μέχρι το τέλος του 2011 για δάνεια προς ελληνικές τράπεζες και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, η βέβαιη ανεπάρκεια της νέας δανειακής σύμβασης να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου για την περίοδο 2012-2014 θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα και στην υπογραφή νέας σύμβασης για την διασφάλιση της αποπληρωμής καί του ακάλυπτου υπολοίπου. Όμως για να φτάσουν στο σημείο οι υγιείς οικονομικά χώρες-μέλη της ευρωζώνης να εγκρίνουν την εκταμίευση κι άλλων δανείων για την Ελλάδα θα απαιτήσουν ακόμη περισσότερες υπαναχωρήσεις από τη χώρα μας σε ευαίσθητα θέματα που θα άπτονται των εισοδηματικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή θα απαιτήσουν - με τη γνωστή πλέον μέθοδο των εκβιασμών - νέα ακόμη πιο σκληρά φοροεισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού!




Δεν θα είναι όμως ο σημαντικός περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας η μόνη συνέπεια που θα υποστεί η χώρα μας αν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υπακούσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για επικύρωση και εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Οι διαδικασίες επικύρωσης και εφαρμογής των αποφάσεων, εφόσον υιοθετηθούν στο σύνολό τους από τη νέα κυβέρνηση, θα ρίξουν τη χώρα μας σε τρεις ακόμη παγίδες:



α) Το ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να παράσχει σημαντικού ύψους εγγυήσεις προς την Φινλανδία! Ως γνωστόν, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κατά 21% και νέα δανειοδότηση της Ελλάδος από την ευρωζώνη, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος συμφώνησε να παράσχει η χώρα μας εγγυήσεις στη Φινλανδία προκειμένου αυτή να αποδεχτεί να εκταμιεύσει το δικό της μερίδιο στο συγκεκριμένο δάνειο! Η συμφωνία εκείνη του κ. Βενιζέλου θα πρέπει τώρα να προσαρμοστεί στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, για ακόμη μεγαλύτερο "κούρεμα" και ακόμη υψηλότερη δανειοδότηση! Θα χρειαστεί δηλαδή να αυξηθεί σημαντικά το ύψος των εγγυήσεων που θα κληθεί να παράσχει η χώρα μας στη Φινλανδία!



β) Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να αποδεχτεί τον όρο ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να ενσωματώνει και το νέο πολυετές Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα οποία οι δανειστές πιέζουν ώστε να περιλαμβάνουν δημοσιονομικά και "διαρθρωτικά" μέτρα ακόμη πιο σκληρής λιτότητας για τα επόμενα έτη. Δηλαδή, οι πιστωτές επιμένουν και καλούν την Ελλάδα να αποδεχτεί ότι η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο πολυετές Μνημόνιο και το νέο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, "πάνε πακέτο! Θα εκβιάσουν την νέα κυβέρνηση να αποδεχτεί και να επικυρώσει το σύνολο των επαχθών ρυθμίσεων σε βάρος του κράτους και του λαού της. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα κληθεί να υπογράψει όχι μόνο μια νέα επαχθή δανειακή σύμβαση αλλά και ένα νέο συμβόλαιο πολυετούς σκληρής λιτότητας για όλο τον ελληνικό λαό.



γ) Η χώρα μας θα υποστούν και πάλι εκβιασμούς στις αρχές του νέου έτους προκειμένου να νομοθετήσει άμεσα νέα έκτακτα δημοσιονομικά και δήθεν «διαρθρωτικά» μέτρα, τα οποία θα προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις φόρων, μειώσεις εισοδημάτων και καταργήσεις ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Οι εκβιασμοί θα έχουν τη μορφή της - γνωστής πλέον - απειλής: «αν δεν ψηφίσετε νέα μέτρα, δεν θα εκταμιευτεί η 1η δόση της νέας δανειακής σύμβασης»! Η δόση αυτή θα ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ και προβλέπεται να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2012, «για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδος». Οι εκβιασμοί για τη λήψη νέων μέτρων θα είναι μια εξέλιξη αναπόφευκτη, δεδομένου ότι στους πρώτους μήνες του νέου έτους θα "διαπιστωθεί" από την τρόικα ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα έχει κλείσει με έλλειμμα άνω του 10%-10,5% του ΑΕΠ, δηλαδή με σημαντική υπέρβαση του στόχου η οποία θα μεταφέρει πρόσθετα βάρη στον προϋπολογισμό του 2012!

Δεν υπάρχουν σχόλια: