Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Πάνω από 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2011!

Σοκ προκαλούν τα νεώτερα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των εσόδων του Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού, από τα οποία προκύπτει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί και φέτος το 10% του ΑΕΠ, παρά τις αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών που έχουν ήδη απολέσει την διετία 2010-2011 πάνω από το 30% των εισοδημάτων τους!


Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνε χαμένες, παρά την καταιγίδα σκληρών μέτρων που εφαρμόζονται και ότι για πολλοστή φορά τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας για τη δημοσιονομική προσαρμογή της περιόδου 2011-2015 θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν από μηδενική βάση! Στην ουσία, δύο έτη αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και τρόικας δεν οδήγησαν στη σημαντική μείωση του ελλείμματος που είχε προβλεφθεί κι όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και οι προϊστάμενοί της δανειστές θα συνεχίσουν, με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς, την καταστροφική τους πολιτική με νέα μέτρα για την περαιτέρω αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.


Τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού αποκαλύπτουν ότι τον Οκτώβριο οι καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου υπέστησαν σημαντική μείωση της τάξεως του 6,9% έναντι των εισπράξεων του αντίστοιχου περυσινού μήνα, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των εσόδων του Δημοσίου στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 να είναι πλέον μειωμένο κατά 4,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και να υστερεί κατά 2,39 δισ. ευρώ έναντι του νέου - αναθεωρημένου επί το δυσμενέστερο - στόχου που έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012.


Οι δραματικές αυτές εξελίξεις σημαίνουν ότι:


1) Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, το Δημόσιο έχει εισπράξει μόνο 39,17 δισ. ευρώ, αντί 41,56 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να είχε εισπράξει με βάση την αναθεωρημένη επί το δυσμενέστερο πρόβλεψη που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία τα συνολικά καθαρά έσοδα του Τακτικού Κρατικού Προϋπολογισμού πρέπει να αυξηθούν φέτος κατά 1,425%, αντί 6,26% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο του Ιουλίου!


2) Για να επιτευχθεί η αναθεωρημένη πρόβλεψη, θα πρέπει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή στο τελευταίο δίμηνο του 2011, να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους συνολικά έσοδα ύψους 12,4 δισ. ευρώ, ώστε οι συνολικές καθαρές εισπράξεις του Δημοσίου να φθάσουν τα 51,582 δισ. ευρώ. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει το Δημόσιο να εισπράττει κάθε μήνα 6,2 δισ. ευρώ, πράγμα αδύνατο αφού στους προηγούμενους 10 μήνες, η μέση μηνιαία εισπρακτική επίδοσή του ήταν κάτω των 4 δισ. ευρώ! Ακόμη δε κι αν το Δημόσιο καταφέρει να εισπράττει κάθε μήνα του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 περίπου 4,4-4,5 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίσει στην καλύτερη περίπτωση 8,8-9 δισ. ευρώ, αντί 12,4 δισ. ευρώ που χρειάζεται! Συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση, τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου θα υστερήσουν κατά 3,4-3,6 δισ. ευρώ έναντι της αναθεωρημένης πρόβλεψης, ενώ εάν οι εισπρακτικές επιδόσεις του τελευταίου διμήνου περιοριστούν στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ ανά μήνα, όπως στο προηγούμενο δεκάμηνο, τότε η υστέρηση των εσόδων θα φθάσει στα 4,4 δισ. ευρώ!


Όπως γίνεται αντιληπτό, παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τα φετινά έσοδα, ούτε ο νέος στόχος είναι πλέον δυνατό να επιτευχθεί και η υστέρηση των εσόδων θα προσθέσει στο δημοσιονομικό έλλειμμα των 18,69 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, άλλα 3,4-4,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον, με αποτέλεσμα αυτό να εκτοξευτεί πάνω από τα 22-23 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 10%-10,5% του ΑΕΠ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: