Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται νέα μέτρα και "κούρεμα" για όλους



Στην επιβολή νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, φοβούμενη ότι δεν θα εφαρμοστούν πιστά και δεν θα αποδώσουν τις προσδοκώμενες εξοικονομήσεις όσες παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δημοσίων δαπανών έχουν ήδη ψηφιστεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2011. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιβάλει «κούρεμα» κατά 50% όχι μόνο στην αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες, αλλά και στην αξία όλων των υπολοίπων ομολόγων, ακόμη κι αυτών με τα οποία έχουν «πληρωθεί» οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και προς τους απολυμένους της Ολυμπιακής!





Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, σε συνέντευξη που παρεχώρησε προχθές στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, αναγκάστηκε να προαναγγείλει νέα σχέδια της κυβέρνησης για τον περαιτέρω περιορισμό των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα όσα δήλωσε ο κ. Σαχινίδης καθώς επίσης και από πληροφορίες που έχoυμε συλλέξει:



1) Η κυβέρνηση θα προχωρήσει αναγκαστικά στη λήψη νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων εντός του 2012 με σκοπό να διασώσει καί το νέο προϋπολογισμό από τον πλήρη εκτροχιασμό στον οποίο κινδυνεύει να οδηγηθεί λόγω:



- της επικείμενης περαιτέρω αύξησης της ύφεσης,


- της «στάσης πληρωμών» που θα κηρύξουν εκατομμύρια νοικοκυριά επειδή τα εισοδήματά τους συρρικνώνονται διαρκώς και οι φορολογικές υποχρεώσεις τους αυξάνονται υπέρμετρα,


- της πλήρους διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην οποία έχουν οδηγήσει ήδη οι δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές του «Μνημονίου Παπακωνσταντίνου»,


- των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας του «κουρέματος» κατά 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν.




Όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει – εμμέσως πλην σαφώς - ο κ. Σαχινίδης τα νέα μέτρα θα είναι για πολλοστή φορά η επιλογή της κυβέρνησης εάν δεν εφαρμοστούν όσα ήδη έχουν ψηφιστεί. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε συγκεκριμένα επί λέξει: «Εάν εφαρμοστούν όλα όσα ψηφίστηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και υπάρχει και η ανάλογη αντιμετώπιση του προβλήματος και από τις επιχειρήσεις και από τα νοικοκυριά με υπευθυνότητα, η χώρα δεν χρειάζεται να πάρει άλλα μέτρα, μπορεί να πετύχει τον στόχο τον δημοσιονομικό που έχει τεθεί για το 2012»! Όπως γίνεται αντιληπτό, δεδομένης της βέβαιης αποτυχίας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις εξοικονομήσεις συνολικού ύψους άνω 11 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει στο νέο προϋπολογισμό με βάση τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει «περάσει» από τη Βουλή από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, τα πρόσθετα μέτρα βρίσκονται ήδη επί θύραις. Συγκεκριμένα, όπως και η ίδια η τρόικα έχει επισημάνει στην κυβέρνηση, το γεγονός ότι μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα του τελευταίου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2012 θα τεθούν σε εφαρμογή τόσα πολλά νέα φοροεισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα καθιστά αδύνατη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας μεγάλου αριθμού ελληνικών νοικοκυριών να ανταποκριθούν, με τα συνεχώς μειούμενα εισοδήματά τους, στις δυσβάστακτες νέες έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται. Το βέβαιο είναι ότι η ύφεση και η οικονομική εξαθλίωση που θα προκαλέσουν οι νέες περικοπές-σοκ σε μισθούς και συντάξεις και οι νέες αυξήσεις-φωτιά στους άμεσους και έμμεσους φόρους θα προκαλέσουν εσωτερική «στάση πληρωμών» και θα παραλύσουν τη δυνατότητα του κράτους να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες του από τις εισπράξεις φόρων! Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη θα συμπέσει χρονικά με την απότομη αύξηση των αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων για πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν οι απώλειές τους από το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Επίσης θα συμπέσει χρονικά με την πλήρη διάλυση στην οποία έχουν οδηγήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό οι καταστροφικές «διαρθρωτικές» αλλαγές Παπακωνσταντίνου, όπως το άκρως ζημιογόνο για το Δημόσιο σχέδιο καταργήσεων 213 Εφοριών, το οποίο βρίσκεται ήδη εν εξελίξει, η απότομη άνοδος στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010, η επιβολή νέων πρωτόγνωρων νομικών καθεστώτων αναγκαστικής απομάκρυνσης υπαλλήλων από το Δημόσιο – προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία – εντός του 2011, που εξώθησαν σε μαζική φυγή για συνταξιοδότηση χιλιάδες έμπειρους εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους. Δεδομένου αυτού του εκρηκτικού μίγματος γεγονότων και εξελίξεων, οι υστερήσεις στα έσοδα του Δημοσίου θα είναι ακόμη πιο μεγάλες και ακόμη πιο τρομακτικές τους επόμενους μήνες και θα αναγκάσουν σύντομα την κυβέρνηση να προσφύγει στη λήψη νέων μέτρων.




Τα πρόσθετα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση εντός του 2012 για να διασώσει και το νέο προϋπολογισμό θα προβλέπουν:


α) Ευρύ πρόγραμμα «εργασιακής εφεδρείας» και απολύσεων για άλλους 100.000 υπαλλήλους του δημοσίου τομέα εντός του 2012 και επιπλέον 200.000 μέχρι το τέλος του 2014 ή του 2015. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να επιταχυνθούν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, με συνοπτικές διαδικασίες. Εκατοντάδες Εφορίες, Τελωνεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές μονάδες, καθώς επίσης και χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις αναμένεται σύντομα να κλείσουν οριστικά και οι εργαζόμενοί τους να τεθούν υπό καθεστώς «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας» ή «εργασιακής εφεδρείας» ή να απολυθούν αμέσως. Το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προγράμματος αυτού θα είναι η περίοδος 2012-2015.


β) Νέο «πάγωμα» των προσλήψεων σε όλο το δημόσιο τομέα, με σκοπό να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των απασχολουμένων και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η μισθολογική δαπάνη.


γ) Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς, του ιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το επαχθές μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, θα επιβληθούν άμεσα από το 2012 περικοπές αποδοχών κατά 10% έως και 50%.


δ) Νέες περικοπές-σοκ σε όλες τις συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Το ανώτατο όριο στο ύψος των συντάξεων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο και θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν μειώσεις-μαμούθ έως και 50% σε κύριες συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ! Σημαντικές θα είναι επίσης οι μειώσεις που θα επιβληθούν εκ νέου στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων σε ταμεία του ιδιωτικού τομέα.


ε) Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς. Ως εναλλακτικό μέσο άμεσης κάλυψης ενός τμήματος των υπέρογκων χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων θα χρησιμοποιηθεί η λύση της αύξησης των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και περίθαλψη.


στ) Πλήρη εξάλειψη του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα «απομεινάρια» του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος θέρους, που ανέρχονται σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα για τους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και σε 400, 200 και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ θα καταργηθούν πλήρως!


ζ) Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους. Οι περικοπές θα επιβληθούν με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις, θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς η καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων!


η) Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Λόγω της σημαντικής μείωσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προκαλέσει το «κούρεμα» των ομολόγων και της περαιτέρω συμπίεσης της κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων από τον προϋπολογισμό οι καλύψεις δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα ταμεία θα περιοριστούν κατά πολύ μεγάλα ποσοστά και αντίστοιχα θα αυξηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.


θ) Επιβολή νέων αυξήσεων στις φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες, της καθιέρωσης αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων και της επιβολής δραστικών περικοπών στις απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και μέσω επαχθών αλλαγών στο καθεστώς φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εισοδηματιών.




2) Όλοι οι ιδιώτες, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες θα κληθούν να αποδεχθούν το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν. Με «κούρεμα» κατά 50% απειλούνται, δηλαδή, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Σε όσους θα κληθούν να αποδεχθούν τη μείωση της αξίας των τίτλων που κατέχουν κατά 50% περιλαμβάνονται συνεπώς και οι προμηθευτές των νοσοκομείων, οι οφειλές προς τους οποίους καταβλήθηκαν με ομόλογα, καθώς επίσης και οι απολυμένοι της «Ολυμπιακής», οι οποίοι έλαβαν σε ομόλογα τις αποζημιώσεις τους!



Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω απαντήσεις του κ. Σαχινίδη σε σχετικές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν:


* Ερώτηση: «Τι θα γίνει με τους ιδιώτες που έχουν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου;»


* Απάντηση Σαχινίδη: «Δεν έχουμε διαμορφώσει τις τελικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Από Δευτέρα ξεκινάμε. Θα καλέσουμε όλους τους κατόχους των ομολόγων»!


* Ερώτηση: «Οι απολυμένοι της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ πληρώθηκαν σε ομόλογα. Αυτοί θα χάσουν από το 50% της αποζημίωσης»;


* Απάντηση Σαχινίδη: «Όλα αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα διευκρινιστούν από τη Δευτέρα που θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις»!


* Ερώτηση: «Άρα είναι ανοιχτό το θέμα;»


* Απάντηση Σαχινίδη: «Βεβαίως και είναι ανοιχτό το θέμα».


* Ερώτηση: «Άρα μπορεί να χάσουν;»


* Απάντηση Σαχινίδη: «Βεβαίως και μπορεί να χάσουν»!



Δεν υπάρχουν σχόλια: