Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Φτώχεια και εξαθλίωση με νέο πολυετές Μνημόνιο

Νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το 2020, θα οδηγήσει σε εξαθλίωση και φτώχεια τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, θα κρατήσει τη χώρα μόνιμα στο τέλμα της ύφεσης και τελικά θα συμβάλει στην αύξηση αντί στη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, παρά το «κούρεμα» σημαντικού ποσού ομολόγων κατά 50%, συμφώνησε να υπογράψει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Η συνταγή σκληρής λιτότητας θα εφαρμόζεται για πολλά ακόμη έτη βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας που θα υπογραφεί, όμως η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους θα επιδεινώνεται διαρκώς, καθώς κάθε χρόνο θα νομοθετούνται πρόσθετα μέτρα περιορισμού των εισοδημάτων και αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων που θα μειώνουν σημαντικά το ονομαστικό ΑΕΠ, θα προκαλούν απώλειες αντί αυξήσεις φορολογικών εσόδων, θα διευρύνουν τα ελλείμματα και θα επιβαρύνουν αντί να ελαφρύνουν το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η αποτυχία καί του νέου αυτού προγράμματος είναι προδιαγεγραμμένη αφού σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ίδια αποτυχημένη συνταγή που οδήγησε σε παταγώδη αποτυχία το αρχικό Μνημόνιο Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου, το οποίο υπεγράφη με την τρόικα τον Μάιο του 2010. Ήδη, η παταγώδης αυτή αποτυχία αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του 2011 τα οποία δείχνουν ότι – παρά την πρωτοφανή καταιγίδα πρόσθετων φοροεισπρακτικών και περιοριστικών μέτρων που ξέσπασε από τον Ιούλιο και μετά - το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί φέτος πάνω από τα επίπεδα των 24,1 δισ. ευρώ ή του 10,6% του ΑΕΠ, στα οποία είχε διαμορφωθεί το 2010!



Τη σημαντική αυτή υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα του 2011 - η οποία θα φθάσει τουλάχιστον τα 7,1 δισ. ευρώ (το 3,1% του ΑΕΠ), αν ληφθεί υπόψη ο αρχικός στόχος του Μνημονίου Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου για έλλειμμα ύψους 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, ή θα ανέλθει στα 4,5 δισ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ), αν ληφθεί υπόψη η αναθεωρημένη στα 19,4 δισ. ευρώ (8,9% του ΑΕΠ) πρόβλεψη της τρόικας για το φετινό έλλειμμα - θα την «κληρονομήσει» αναγκαστικά το νέο – πολυετές αυτή τη φορά – Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής, δηλαδή το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο θα συμφωνηθεί και θα υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας λίγο πριν το τέλος του 2011.



Ουσιαστικά ο προϋπολογισμός του 2012, του πρώτου έτους εφαρμογής του νέου πολυετούς Μνημονίου, θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον έλλειμμα, ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ, οφειλόμενο στην παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να πετύχει ακόμη και τον αναθεωρημένο στόχο για το έλλειμμα του 2011. Το αποτέλεσμα θα είναι να ανατραπούν πλήρως όλοι οι σχεδιασμοί που έχει κάνει μέχρι τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά, το όφελος της μείωσης των δαπανών για την αποπληρωμή τόκων του δημοσίου χρέους κατά 4,5 δισ. ευρώ, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι θα υπάρχει από δω και πέρα κάθε χρόνο εξαιτίας του «κουρέματος» του χρέους, θα εξανεμιστεί!



Η εξέλιξη αυτή θα μηδενίσει τα περιθώρια που υπήρχαν για αύξηση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές που θα υποστούν από το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, στα οποία έχουν τοποθετήσει τα διαθέσιμά τους. Θα υποχρεώσει δε την κυβέρνηση να αθετήσει για πολλοστή φορά τις δεσμεύσεις της για μη εφαρμογή νέων μέτρων που θα θίγουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Άλλωστε, τα μηδαμινά περιθώρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012 για μείωση των επιχορηγήσεων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 9,8% ή κατά 1,4 δισ. ευρώ δεν επιτρέπουν πλέον στην κυβέρνηση καμία άλλη επιλογή!



Πέραν των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων, το 2012 είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν ανάγκες πρόσθετων εξοικονομήσεων και για άλλους λόγους, ο πιο σοβαρός από τους οποίους είναι η νέα σημαντική υστέρηση που αναμένεται να παρουσιάσουν το επόμενο έτος οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων. Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα σημειωθεί, καθώς ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους έχει κυριολεκτικά αποσαρθρωθεί, εξαιτίας της εφαρμογής ορισμένων καταστροφικών «διαρθρωτικών» αλλαγών του Μνημονίου Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου. Εξαιτίας δηλαδή των επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, των νέων ρυθμίσεων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εργασιακή εφεδρεία και της εφαρμογής ενός καταστροφικού προγράμματος καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών, το προσωπικό των Εφοριών και των Τελωνείων έχει μειωθεί δραματικά και ταυτόχρονα οι περισσότερες από τις υπηρεσίες αυτές έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί ή υπολειτουργούν.



Η εξοικονόμηση πόρων για την κάλυψη των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που θα προκύψουν, εξαιτίας του «κουρέματος» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων και εξαιτίας της καταστροφής που έχει υποστεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από τα διαρθρωτικά μέτρα του προηγούμενου Μνημονίου, θα επιδιωχθεί μέσω της εφαρμογής εντός του 2012 πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα προβλέπουν:



1) Ευρύ πρόγραμμα «εργασιακής εφεδρείας» και απολύσεων για άλλους 100.000 υπαλλήλους του δημοσίου τομέα εντός του 2012 και επιπλέον 200.000 μέχρι το τέλος του 2014 ή του 2015. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να αποφασιστούν συγχωνεύσεις και καταργήσεις χιλιάδων υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, με συνοπτικές διαδικασίες. Εκατοντάδες Εφορίες, Τελωνεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΤΕΙ, αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές μονάδες, καθώς επίσης και χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις θα κλείσουν οριστικά και οι εργαζόμενοί τους θα τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» ή θα απολυθούν αμέσως. Το χρονικό διάστημα εφαρμογής του προγράμματος αυτού θα είναι η περίοδος 2012-2015.


2) «Πάγωμα» των προσλήψεων σε όλο το δημόσιο τομέα, με σκοπό να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των απασχολουμένων και να μειωθεί ακόμη περισσότερο η μισθολογική δαπάνη.


3) Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα. Στους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους δικαστικούς, του ιατρούς του ΕΣΥ, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους διπλωματικούς υπαλλήλους και τους λοιπούς λειτουργούς του Δημοσίου, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το επαχθές μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων, θα επιβληθούν άμεσα από το 2012 περικοπές αποδοχών κατά 10% έως και 50%.


4) Νέες περικοπές-σοκ σε όλες τις συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Το ανώτατο όριο στο ύψος των συντάξεων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο και θα υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 2.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα επιβληθούν μειώσεις-μαμούθ έως και 50% σε κύριες συντάξεις ακόμη και κάτω των 1.000 ευρώ! Σημαντικές θα είναι επίσης οι μειώσεις που θα επιβληθούν εκ νέου στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ασφαλισμένων σε ταμεία του ιδιωτικού τομέα.


5) Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους μισθούς. Ως εναλλακτικό μέσο άμεσης κάλυψης ενός τμήματος των υπέρογκων χρηματοδοτικών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων θα χρησιμοποιηθεί η λύση της αύξησης των εισφορών για κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και περίθαλψη.


6) Πλήρη εξάλειψη του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τα «απομεινάρια» του Δώρου Χριστουγέννων, του Δώρου Πάσχα και του επιδόματος θέρους, που ανέρχονται σε 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα για τους υπαλλήλους και τους λειτουργούς του Δημοσίου με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 3.000 ευρώ και σε 400, 200 και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 2.500 ευρώ θα καταργηθούν πλήρως!


7) Περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων και παροχών για ανέργους, τριτέκνους, πολυτέκνους και αναπήρους. Οι περικοπές θα επιβληθούν με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ανέργους, αναπήρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους καθώς και για ισόβιες πολυτεκνικές συντάξεις, θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς η καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων συνδεθεί άμεσα με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετησίου δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι των επιδομάτων!


8) Μειώσεις στα ποσά των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Λόγω της σημαντικής μείωσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία θα προκαλέσει το «κούρεμα» των ομολόγων και της περαιτέρω συμπίεσης της κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων από τον προϋπολογισμό οι καλύψεις δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα ταμεία θα περιοριστούν κατά πολύ μεγάλα ποσοστά και αντίστοιχα θα αυξηθούν τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.


9) Επιβολή νέων αυξήσεων στις φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της κατάργησης του αφορολογήτου ορίου για τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και τους εισοδηματίες, της καθιέρωσης αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των εισοδημάτων και της επιβολής δραστικών περικοπών στις απαλλαγές που ισχύουν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και μέσω επαχθών αλλαγών στο καθεστώς φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εισοδηματιών.



Στο νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που θα κληθεί να υπογράψει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους … προϊσταμένους της καθώς και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2012 είναι πιθανό να συμπεριληφθούν δεσμεύσεις για άμεση υιοθέτηση πολλών από τα παραπάνω μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: