Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ομολογούν φοροληστεία μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης

Φοροληστεία και απάτη σε βάρος εκατομμυρίων φορολογουμένων ομολογεί ότι διαπράττει το υπουργείο Οικονομικών με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από 15 ημέρες στην προσπάθειά του να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το χαράτσι της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης». Οι διευκρινίσεις του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι η ειδική εισφορά επιβάλλεται ακόμη και στα ποσά των φόρων που έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες για τα εισοδήματα του 2010, δηλαδή σε ποσά που δεν έχουν εισπράξει ποτέ! Επιπλέον, οι εξηγήσεις που δίδει το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι το χαράτσι … «αλληλεγγύης» επιβαρύνει ακόμη και τα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, τα επιδόματα ανεργίας, τις συντάξεις και τα επιδόματα των αναπήρων, καθώς και τα Επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) των χαμηλοσυνταξιούχων, παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα! Αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων αυτών, που ομολογούνται επισήμως από το ίδιο το υπουργείο, είναι να υποχρεώνονται να πληρώσουν «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» ακόμη και φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα, όπως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Επιβαρύνονται δηλαδή ακόμη και άτομα των οποίων τα ετήσια εισοδήματα τα οποία υπόκεινται στην φορολογική κλίμακα είναι χαμηλότερα των 12.000 ευρώ που είναι το όριο ετησίου εισοδήματος μέχρι το οποίο προβλέπεται απαλλαγή από την επιβολή της εισφοράς! Κι αυτό διότι στα υπαγόμενα στην φορολογική κλίμακα ποσά ετησίου εισοδήματος προστίθενται τα απαλλαχθέντα από τον φόρο εισοδήματος και τα αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα, καθώς και οι αυτοτελώς επιβληθέντες φόροι εισοδήματος με αποτέλεσμα το συνολικό άθροισμα των ποσών που λαμβάνεται τελικά υπόψη για να κριθεί, σε κάθε περίπτωση, η επιβολή της ειδικής εισφοράς να ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.



Όπως προκύπτει, ειδικότερα, από τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:



1) Για τον προσδιορισμό του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα φορολογηθέντα με βάση την κλίμακα ποσά εισοδημάτων αλλά και τα περισσότερα από τα ποσά των εισοδημάτων που απαλλάσσονται της φορολογίας ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή:



-επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων μητέρων


-συντάξεις πολυτέκνων μητέρων


-ποσά επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής που έλαβαν φορολογούμενοι για τους οποίους το γεωργικό εισόδημα προσδιορίστηκε με την αντικειμενική μέθοδο


-ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας


-επιδόματα ανεργίας που τυχόν καταβλήθηκαν από τον ΟΑΕΔ σε άνεργους φορολογούμενους


-επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που τυχόν καταβλήθηκαν σε χαμηλοσυνταξιούχους φορολογούμενους


-συντάξεις και κάθε είδους περιθάλψεις, οι οποίες παρέχονται σε ανάπηρους πολέμου και θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου όπως και σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά που έπαθαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους προδήλως, αναμφισβήτητα και εξαιτίας αυτής


-το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη, που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα, που ευρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία).
-τα εφάπαξ ποσά κοινωνικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν, ελεύθερα φόρου, από τον ΟΑΕΔ σε απολυόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλων Οργανισμών


-υπεραξίες από την πώληση μετοχών ή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων


-τόκοι καταθέσεων, εντόκων γραμματίων και ομολόγων


-αμοιβές και μισθοί μελών διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών.



2) Στα συνολικά ποσά εισοδημάτων που λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβάνονται και οι αναλογούντες φόροι. Συγκεκριμένα, η ειδική εισφορά επιβάλλεται καί στους φόρους εισοδήματος που υπολογίστηκαν με βάση την φορολογική κλίμακα καί στους φόρους που επιβλήθηκαν αυτοτελώς σε διάφορες κατηγορίες εισοδημάτων, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Π.χ. αν στο συνολικό εισόδημα επί του οποίου επιβάλλεται η εισφορά συμπεριλαμβάνονται και εισοδήματα φορολογούμενα αυτοτελώς, όπως τόκοι καταθέσεων, τόκοι προερχόμενοι από έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα, αμοιβές και μισθοί μελών διοικητικού συμβουλίου κ.λπ. τότε στο συνολικό αυτό εισόδημα συνυπολογίζονται και ο αυτοτελής φόρος 10% που παρακρατήθηκε επί των τόκων καταθέσεων, εντόκων γραμματίων ή ομολόγων, ο παρακρατηθείς φόρος 35% επί των αμοιβών και των μισθών των μελών των διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών κ.λπ.



3) Εξαιρούνται και δεν προσμετρούνται στο συνολικό εισόδημα επί του οποίου επιβάλλεται ειδική εισφορά:



-οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες άνω του 80%.
-οι αποζημιώσεις που χορηγούνται σε εργαζόμενους λόγω καταγγελίας των συμβάσεών τους, δηλαδή λόγω απόλυσης, καθώς και κάθε άλλη αποζημίωση που καταβάλλεται λόγω διακοπής της σχέσης εργασίας


-η παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς στους ασφαλισμένους και τις οικογένειες τους, το εφάπαξ βοήθημα που παρέχεται σε δημόσιους υπαλλήλους και βοηθητικό προσωπικό λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία με παραίτηση, καθώς και όλα τα λοιπά εφάπαξ βοηθήματα.



4) Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να απαλλαγεί ένας άνεργος από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, είναι οι εξής :

α) Να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό και όχι από άλλα ταμεία (πχ. NAT). Σε καμία άλλη περίπτωση δεν έχει την απαλλαγή. Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του κατά την 31/08/2011, ημερομηνία έκδοσης των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, κοινό για όλους τους φορολογούμενους. Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλλει αίτηση στη Δ.Ο.Υ. για διαγραφή της εισφοράς που βεβαιώθηκε μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, εφόσον προκύπτει από αυτή ότι η επιδότηση του έχει αρχίσει τουλάχιστον από 31/08/2011. 
β) Να μην έχει κατά την χρήση 2011 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής, έστω και μικρού ποσού, γεγονός που το δηλώνει υπεύθυνα ο φορολογούμενος και είναι δυνατόν να ελεγχθεί κατά την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης οικονομικού έτους 2012.
Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται τεκμαρτά εισοδήματα. Για την εξαίρεση των ανέργων δεν εξετάζονται τα εισοδήματα της χρήσης 2010.
Σημειώνεται ότι απαλλάσσεται μόνο η επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και όχι άλλες ειδικές επιδοτήσεις, ακόμη κι αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ, ή από άλλα Ταμεία και Οργανισμούς.



5) Ο φορολογούμενος που διέκοψε την εργασία του για να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία, εξαιρείται της εισφοράς αλληλεγγύης, καθ' όσον εκπληρώνει την υποχρέωση του προς την πολιτεία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχει πραγματικά εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: