Παρασκευή 1 Απριλίου 2011



Σοκ! Το έλλειμμα του 2010 στο 10,6% του ΑΕΠ!



Νέα βόμβα στην ελληνική οικονομία πυροδοτεί η αποκάλυψη ότι το τελικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2010 ήταν μεγαλύτερο κατά 2,5 δισ. ευρώ από αυτό που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση όταν κατάρτιζε τον προϋπολογισμό του 2011, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί τελικά στο 10,6% του ΑΕΠ, αντί στο 9,4% που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση!



Η εξέλιξη αυτή, η οποία έγινε γνωστή το απόγευμα της Παρασκευής 1-4-2011 κατόπιν διαρροής πληροφοριών για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2010 που έστειλε την Πέμπτη 31-3-2011 στη Eurostat η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανατρέπει πλήρως όλα τα σχέδια της κυβέρνησης να μην τροποποιήσει σημαντικά τον φετινό προϋπολογισμό.



Συγκεκριμένα υποχρεώνει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να αναθεωρήσει ριζικά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, εντάσσοντας σ’ αυτόν πρόσθετα μέτρα που θα υπερβούν τα 8 δισ. ευρώ και θα προκαλέσουν νέα αφαίμαξη εισοδημάτων από εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.



Ο εκτροχιασμός του Μνημονίου είναι γεγονός καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν εισάκουσε τις φωνές εκείνων που του ζητούσαν να αλλάξει εγκαίρως το μείγμα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και να δώσει προτεραιότητα σε μέτρα που θα τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα και τα εισοδήματα, καθώς και σε διαρθρωτικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της σπατάλης στο Δημόσιο. Αποτέλεσμα των εμμονών του νεοφιλελεύθερου υπουργού ήταν να εκτιναχθεί στα ύψη η ύφεση της οικονομίας το 2010, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικας, καθώς έφθασε στο ύψος-ρεκόρ του 6,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2010. Ως εκ τούτου, το ΑΕΠ μειώθηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που είχαν προβλέψει οι κυβέρνηση και τρόικα και τελικά η μείωση του ελλείμματος το 2010 δεν ήταν 6 μονάδες του ΑΕΠ, όπως κόμπαζε ο υπουργός, αλλά 4,8 μονάδες, περίπου όσες είχε πετύχει το 1992 και μια άλλη …. νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη!



Το τραγικό της όλης υπόθεσης είναι ότι το λογαριασμό της αποτυχίας του Μνημονίου θα κληθεί να τον πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα υποχρεωθεί να βγάλει από τις … τσέπες του τουλάχιστον άλλα 8 δισ. ευρώ, για να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά το επαχθές και απάνθρωπο Μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις … «δάνειες δυνάμεις»! Στα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνονται περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, μειώσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, επιβολή φόρων σε αναψυκτικά, χυμούς και φυσικό αέριο, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και πιθανόν και σε άλλους έμμεσους φόρους.



Η κυβέρνηση και η τρόικα αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να καταρτίσουν το νέο κατάλογο αντιλαϊκών μέτρων που θα ληφθούν εντός του 2011.



Δεν αποκλείεται πάντως ακόμη και η ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και η αναθεώρηση όλου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με την καθιέρωση ενός νέου χρονοδιαγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα προβλέπει πλέον πιο υψηλά επίπεδα ελλειμμάτων την περίοδο 2012-2015.



Δεν υπάρχουν σχόλια: