Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ποινές-σοκ για μη έκδοση αποδείξεων

Νέο οπλοστάσιο αυστηρότερων ποινών κατά των παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας αποκτά η Εφορία. Η κυβέρνηση θέτει από το καλοκαίρι σε εφαρμογή τις νέες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, οι οποίες προβλέπουν την απώλεια του αφορολογήτου ορίου, την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων μέχρι και για 6 μήνες, την επιβολή προστίμων με διαδικασίες-εξπρές, την αύξηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων κατά 36%, την άσκηση ποινικών διώξεων και την επιβολή ποινών φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών σε όσους συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία καθώς και σε όσους χρησιμοποιούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Ειδικότερα, με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου:

1) Οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, εφόσον εντοπίζονται από την Εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη πολύ μικρής αξίας, να μην έχουν καταχωρίσει στα βιβλία τους φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, να χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να έχουν καταχωρίσει ανύπαρκτες δαπάνες θα τιμωρούνται με απώλεια του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρύνονται με επιπλέον φόρο εισοδήματος μέχρι 2.160 ευρώ. Συνολικά, δεκατέσσερις περιπτώσεις παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που θα εντοπίζουν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, των Ελεγκτικών Κέντρων ή των ΔΟΥ κατά τους φορολογικούς ελέγχους στα βιβλία των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχουν ως συνέπεια την απώλεια του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ και την επιβολή επιπλέον φόρου εισοδήματος έως 2.160 ευρώ!

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 75 του νέου φορολογικού νόμου, σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου ατομικής επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ δεν θα εφαρμόζεται στις χρήσεις εκείνες για τις οποίες καταλογίζονται οι ακόλουθες παραβάσεις:

α) Παράλειψη έκδοσης οποιουδήποτε φορολογικού στοιχείου, που ορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, δηλαδή απόδειξης, τιμολογίου, δελτίου αποστολής κ.λπ.. Αν π.χ. ένας αρτοποιός εντοπισθεί από το ΣΔΟΕ να μην έχει κόψει απόδειξη αξίας 0,50 ευρώ για ένα κουλούρι που πώλησε σε πελάτη του θα τιμωρείται με απώλεια του αφορολογήτου! Ως παράλειψη έκδοσης στοιχείου λογίζεται και η μη καταχώριση σερβιρισθέντων ειδών στα δελτία παραγγελίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις της μη έκδοσης δελτίων αποστολής από αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. καθώς επίσης και η μη έκδοση στοιχείου διακίνησης, εφόσον έχει εκδοθεί και καταχωρηθεί στα βιβλία στοιχείο αξίας για την ίδια συναλλαγή από τον υπόχρεο στην έκδοση του στοιχείου διακίνησης.
β) Έκδοση έστω και ενός αθεώρητου φορολογικού στοιχείου, όταν από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. προβλέπεται η έκδοση θεωρημένου. Εξαιρείται η περίπτωση κατά την οποία τα φορολογικά στοιχεία έχουν εκδοθεί εκ παραδρομής αθεώρητα και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία πριν από οποιονδήποτε έλεγχο.
γ) Μη αναγραφή ή ανακριβής αναγραφή, έστω και σε ένα από τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί, του ονοματεπωνύμου ή της επωνυμίας, καθώς και του Α.Φ.Μ. του αντισυμβαλλομένου, του είδους, της ποσότητας και της αξίας ή της αμοιβής.

δ) Μη καταχώρηση φορολογικού στοιχείου ή εγγράφου αγοράς, πώλησης, εσόδου, εξόδου, εφόσον δεν έχουν διαπραχθεί ταυτόχρονα μία ή περισσότερες από τις παραβάσεις των προηγούμενων περιπτώσεων α ή γ και εφόσον η συνολική διαφορά υπερβαίνει τα 880 ευρώ.

ε) Ανακριβής καταχώρηση των αναφερομένων στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον δεν έχει διαπραχθεί παράβαση της περίπτωσης γ και εφόσον η συνολική διαφορά υπερβαίνει τα 880 ευρώ.

στ) Μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση στοιχείου απογραφής, εφόσον η συνολική διαφορά υπερβαίνει τα 880 ευρώ.
ζ) Καταχώρηση ανύπαρκτης πώλησης ή ανύπαρκτου εσόδου και στοιχείου απογραφής, εφόσον η συνολική διαφορά υπερβαίνει τα 880 ευρώ.
η) Μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση ενός ή περισσοτέρων φορολογικών στοιχείων που προσδιορίζουν το ύψος της συναλλαγής, στα πρόσθετα βιβλία που οφείλουν να τηρούν ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα φορολογικά στοιχεία εσόδου.
θ) Διακίνηση αγαθών χωρίς το συνοδευτικό φορολογικό στοιχείο, που προβλέπεται από τον Κ.Β.Σ.
ι) Έκδοση ενός ή περισσοτέρων πλαστών φορολογικών στοιχείων.

ια) Έκδοση ενός ή περισσοτέρων εικονικών φορολογικών στοιχείων.

ιβ) Λήψη ενός ή περισσοτέρων εικονικών φορολογικών στοιχείων.

ιγ) Νόθευση φορολογικών στοιχείων.

ιδ) Καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή δαπανών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.

2) Θα εφαρμόζεται διαδικασία-εξπρές για την επιβολή προστίμων από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των ΔΟΥ σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 81 του νέου φορολογικού νόμου, προβλέπεται ότι για διαπιστούμενες παραβάσεις που αφορούν στη μη επίδειξη πρόσθετων βιβλίων, στη μη καταχώρηση πελατών στα πρόσθετα βιβλία, στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, στη μη έκδοση τιμολογίων ή δελτίων αποστολής και στη μη έκδοση φορτωτικής, θα συντάσσεται επί τόπου έκθεση ελέγχου και θα εκδίδεται άμεσα απόφαση επιβολής προστίμου, η οποία θα επιδίδεται στον ελεγχόμενο. Αν αυτός αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχόμενου. Με τη νέα αυτή διαδικασία δεν θα υπάρχει πλέον υποχρέωση του ΣΔΟΕ να αποστείλει την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια ΔΟΥ, ούτε η υποχρέωση της ΔΟΥ να καλέσει για ακρόαση το φορολογούμενο και μετά να του αποστείλει την απόφαση επιβολής των προστίμων.

3) Για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που θα διαπιστώνεται, σε φορολογικό έλεγχο, ότι δεν εξέδωσε επιτηδευματίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο αυξημένο κατά 36%. Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη ή για κάθε ένα τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν εκδόθηκε θα είναι αυξημένο από 293 σε 400 ευρώ για όσουν τηρούν βιβλία α’ κατηγορίας, από 586 σε 800 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία β’ ακτηγορίας και από 880 σε 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ΄κατηγορίας.

4) Σε περίπτωση διοικητικού συμβιβασμού με την Εφορία τα νέα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων θα περιορίζονται στο 1/2, αντί στο 1/3 που προβλέπεται σήμερα, και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται εφάπαξ ή ότι θα καταβάλλεται ως προκαταβολή το 30% του συνολικού ποσού των προστίμων, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

5) Όσοι εντοπίζονται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές, καθώς και όσοι εντοπίζουν από διαφορετικούς ελέγχους να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατ’ εξακολούθηση θα κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για χρονικό διάστημα από 3 έως και 30 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: