Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Αφορολόγητο το "μαύρο χρήμα"

Νομοθετικά κενά τα οποία δεν επιτρέπουν στο κράτος να φορολογεί το «μαύρο χρήμα», δηλαδή τα έσοδα των φυσικών προσώπων που δεν δικαιολογούνται από εμφανείς και νόμιμες πηγές, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα πολύ σημαντικά ευρήματα των ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, επωνύμων ελευθέρων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και λοιπών φορολογουμένων, που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που είχε εκδώσει πριν από 4,5 χρόνια το υπουργείο Οικονομικών, το Ειδικό Γραφείο Νομικού Συμβούλου Φορολογίας διατύπωσε στις 25-1-2006 την άποψη ότι «στην περίπτωση που δεν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις, τα έσοδα που δεν δικαιολογούνται από εμφανείς πηγές (εισόδημα, δωρεές, δάνεια, κέρδη από λαχεία κ.λπ.) δεν αποτελούν εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 4 του ν. 2238/1994, δεδομένου μάλιστα ότι η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση της περιουσίας ή η κατοχή αυτών δεν θεωρείται εισόδημα, εκτός αν άλλως ορίζει ειδική διάταξη τυπικού νόμου».

Η εγκύκλιος κατέληγε ως εξής: «Με βάση τα παραπάνω, από την Υπηρεσία μας γίνεται δεκτό ότι τα εισοδήματα που προέρχονται από αφανείς πηγές δεν μπορούν να θεωρηθούν εισόδημα κατά την έννοια του άρθρου 4 του ν. 2238/1994 (σ.σ. εισόδημα από ακίνητα, κινητές αξίες, μισθωτές υπηρεσίες, ελευθέριο επάγγελμα, εμπορικές ή γεωργικές επιχειρήσεις), οπότε και δεν υπόκεινται σε φορολογία».

Η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου αυτής έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί ότι η φορολογική νομοθεσία - στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλαν κυρίως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1994 μέχρι τις αρχές του 2004 - δεν προβλέπει ουσιαστικά πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται φορολογικά τα έσοδα που εντοπίζονται να κατέχουν φυσικά πρόσωπα αλλά δεν καθίσταται δυνατό να συνδεθούν με παράνομες δραστηριότητες ούτε και να δικαιολογηθούν από νομίμως κτηθέντα εισοδήματα (από μισθούς, συντάξεις, κέρδη επιχειρήσεων, έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, τόκους καταθέσεων κ.λπ) ή έσοδα (δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ).

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επεσήμαναν ότι είναι αναγκαίο να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι:

- Σε περίπτωση που εντοπίζεται φυσικό πρόσωπο να κατέχει κεφάλαια που δεν αποδεικνύεται ότι προέρχονται από νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα και καθίσταται αδύνατο από τις φορολογικές αρχές να τεκμηριώσουν ότι τα κεφάλαια αυτά προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες (εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, ληστείες, υπεξαιρέσεις, απάτες κ.λπ.), το βάρος της απόδειξης για την νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων να πέφτει στο ίδιο το φυσικό πρόσωπο.

- Εάν το ίδιο το φυσικό πρόσωπο δεν κατορθώνει να αποδείξει τη νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων, αυτά να θεωρούνται εισόδημα και να φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με το περιεχόμενο εκείνης της εγκυκλίου, εξέδωσε στα τέλη Μαρτίου 2010 ανακοίνωση, στην οποία ισχυριζόταν ότι «με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, δινόταν η δυνατότητα απαλλαγής από κάθε φορολογική υποχρέωση για εισοδήματα που εντοπίζονταν κατά το έλεγχο και τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στις φορολογικές αρχές». Σκόπιμα όμως απέκρυπτε ότι υπάρχουν νομοθετικά κενά, τα οποία προέκυψαν από νομοθεσία του 1994 την οποία ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ!

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαινόταν ότι «ο υπουργός Οικονομικών ανακαλεί την εγκύκλιο αυτή», δεν αναφερόταν όμως καμία άλλη ενέργεια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του πολύ σημαντικού νομοθετικού κενού που εξακολουθεί να υφίσταται και μετά την ανάκληση της εγκυκλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες,οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη κατάρτιση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να φορολογούν ως εισόδημα τα κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι προέρχονται από νομίμως κτηθέντα εισοδήματα। Η απουσία νομοθετικής ρύθμισης δένει τα χέρια των φοροελεγκτικών αρχών και κυρίως του ΣΔΟΕ στις περιπτώσεις που εντοπίζουν μεγάλα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους। Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την άποψη ανωτάτων στελεχών του ΣΔΟΕ, εφόσον τα εντοπιζόμενα κεφάλαια δεν αποδεικνύεται ότι προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες αλλά ούτε μπορούν να δικαιολογηθούν από τους φορολογούμενους με βάση τα νομίμως κτηθέντα εισοδήματά τους θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.

Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη μη προώθηση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, την οποία ζητούν τα ανώτατα στελέχη του ΣΔΟΕ, είναι μεγάλες. Ενδέχεται δε να αποδειχθούν μοιραίες, καθώς η διατήρηση του νομοθετικού κενού μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει εκατοντάδες φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα από τους εκτεταμένους ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ. Μπορεί δηλαδή αυτή η ολιγωρία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα στους ελεγχόμενους να ξεγλιστρήσουν από την «τσιμπίδα» του νόμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: