Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Στο απυρόβλητο οι μεγαλοφοροφυγάδες

Στα μαλακά θα εξακολουθούν να πέφτουν οι μεγαλοφοροφυγάδες και όλοι οι υπόλοιποι οικονομικά ισχυροί που αποκτούν εισοδήματα χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ από παράνομες δραστηριότητες, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ο κλοιός της Εφορίας σφίγγει για όλους όσοι πλουτίζουν παράνομα κλέβοντας το κράτος। Η επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, φθάνοντας στο σημείο να δημοσιοποιήσει ονόματα και διευθύνσεις ιατρών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι τα πράγματα αλλάζουν. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, εξακολουθεί να «κλείνει το μάτι» στους οικονομικά ισχυρούς που ζουν παρασιτικά σε βάρος του κράτους υπεξαιρώντας κάθε χρόνο τεράστια ποσά από τα δημόσια ταμεία. Εξακολουθεί να υποθάλπτει μεθοδεύσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, διατηρώντας σε ισχύ διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που επιτρέπουν τη νομιμοφανή απόκρυψη εισοδημάτων ή ακόμη και θεσπίζοντας νέες ρυθμίσεις που επιβραβεύουν τους ασυνεπείς.

Συγκεκριμένα:

Ø Η σκανδαλώδης απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» των ποσών που δαπανούν οι οικονομικά ισχυροί για να συστήνουν εταιρείες παραμένει σε ισχύ, δίδοντας τη δυνατότητα ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος σε κυκλώματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Ø Με το νέο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος που νομοθέτησε η κυβέρνηση, τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες εμβαδού άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, για ΙΧ αυτοκίνητα αξίας άνω των 80.000 ευρώ και για πισίνες άνω των 25 τετραγωνικών μέτρων μειώθηκαν κατά 30% έως και 80%! Οι έχοντες υπερπολυτελή κτίσματα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα, ακόμη κι αν τα έχουν αποκτήσει με παράνομο πλουτισμό, θα καλούνται να καλύψουν πάρα πολύ μικρότερα ποσά τεκμηρίων με βάση τα εισοδήματά τους. Οι έχοντες και κατέχοντες απαλλάσσονται, δηλαδή, από την υποχρέωση να φορολογούνται για μεγάλο μέρος των αφανών εισοδημάτων τους, καθώς τα ελάχιστα όρια φορολογητέου εισοδήματος που θα προσδιορίζονται γι’ αυτούς με βάση το νέο σύστημα τεκμηρίων θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που προέκυπταν με το προηγούμενο σύστημα.

Ø Την ώρα που υποτίθεται ότι αυστηροποιούνται οι ποινές για τους επιχειρηματίες και τους επιτηδευματίες που δεν κόβουν αποδείξεις ή διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς επίσης και για τους ασυνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου, τούς δίδεται η δυνατότητα με δύο σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο νέο φορολογικό νόμο να γλιτώσουν από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ!

Ø Ορισμένα «παράθυρα» της ισχύουσας νομοθεσίας για το φορολογικό ποινολόγιο, την οποία θέσπισαν από το 1997 οι … εκσυγχρονιστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τη διαδικασία του διοικητικού συμβιβασμού με την Εφορία θα ακυρώσουν στην πράξη τις αυστηρότερες κυρώσεις που σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου για τους φοροφυγάδες.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια είναι τα «παράθυρα» φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που άφησε ορθάνοιχτα η κυβέρνηση στη φορολογική νομοθεσία, μην τολμώντας να προχωρήσει στην εφαρμογή δρακόντειων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής των πλουσίων, ποιες είναι οι νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που θέσπισε για τους οικονομικά ισχυρούς, ποιες είναι οι διευκολύνσεις που νομοθέτησε για τους φοροφυγάδες και τους ασυνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου και ποιες είναι οι «γκρίζες ζώνες» των νέων – υποτίθεται αυστηρών - ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής:

1) Οι έχοντες και κατέχοντες μπορούν να γλιτώνουν τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που έχουν αποκτήσει με παράνομο τρόπο, καθώς η φορολογική νομοθεσία τους δίδει τη δυνατότητα να ξεπλένουν το «βρώμικο» χρήμα μέσω της ίδρυσης εταιρειών! Τα παρανόμως κτηθέντα κεφάλαια μπορούν δηλαδή να τα διαθέτουν για τη σύσταση εταιρειών, δηλαδή να τα εμφανίζουν ως μετοχικό ή εταιρικό κεφάλαιο. Με τον τρόπο αυτό έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τον έλεγχο της προέλευσης πολύ μεγάλων κεφαλαίων που έχουν αποκτήσει με παράνομες δραστηριότητες, καθώς με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία η δαπάνη για την ίδρυση εταιρειών απαλλάσσεται από το «πόθεν έσχες». Μέσω των εταιρειών που ιδρύουν οι οικονομικά ισχυροί μπορούν στη συνέχεια να αγοράζουν ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας χωρίς άγχος για τυχόν έλεγχο του «πόθεν έσχες», καθώς οι αγορές δεν εμφανίζονται ότι έγιναν από τους ίδιους αλλά από τις εταιρείες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε «πόθεν έσχες»! Η κυβέρνηση στον τελευταίο φορολογικό νόμο «ξέχασε» να εντάξει στο «πόθεν έσχες» τις δαπάνες των φυσικών προσώπων για τη σύσταση εταιρειών αφήνοντας τους έχοντες και κατέχοντες να συνεχίζουν ανενόχλητοι το … θεάρεστο έργο της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

2) Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις βίλες με εμβαδόν άνω των 200 τετραγωνικών μειώθηκαν σημαντικά με το νέο φορολογικό νόμο! Για μια υπερπολυτελή βίλα 300 τετραγωνικών μέτρων και παλαιότητας 5 ετών που βρίσκεται σε περιοχή όπου η αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο φθάνει σήμερα τα 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τεκμήριο μειώθηκε κατά 60,2% ή κατά 79.668 ευρώ, από 132.300 ευρώ σε 52.632 ευρώ! Για μία νεόκτιστη μονοκατοικία εμβαδού 250 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το τεκμήριο μειώθηκε κατά 53,5% ή κατά 35.406 ευρώ, από 66.150 ευρώ σε 30.744 ευρώ.

3) Τα τεκμήρια διαβίωσης για τα υπερπολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα αξίας άνω των 80.000 ευρώ μειώθηκαν σημαντικά με το νέο φορολογικό νόμο. Για ένα ΙΧ αυτοκίνητο 3.000 κυβικών εκατοστών, αξίας 100.000 ευρώ και παλαιότητας 3 ετών, ίσχυε μέχρι πρότινος τεκμήριο διαβίωσης 75.700 ευρώ. Με το νέο σύστημα που θέσπισε η κυβέρνηση το τεκμήριο για το συγκεκριμένο ΙΧ πέφτει στα 10.400 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 79,65% ή κατά 60.300 ευρώ! Για ένα πολυτελές τζιπ 5.000 κυβικών εκατοστών και αξίας 80.000 ευρώ το τεκμήριο διαβίωσης μειώθηκε από 112.900 ευρώ σε 24.400 ευρώ, δηλαδή κατά 78,38% ή κατά 88.500 ευρώ.

4) Τα τεκμήρια διαβίωσης για τις πισίνες εμβαδού άνω των 25 τετραγωνικών μέτρων μειώθηκαν κατά 31% έως και 78% με το νέο φορολογικό νόμο! Συγκεκριμένα:

- για εξωτερική πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων το τεκμήριο μειώθηκε σε 3.000 ευρώ από 11.600 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος! Η μείωση φθάνει σε ποσοστό το 74%!

- για εξωτερική πισίνα 60 τετραγωνικών μέτρων το τεκμήριο μειώθηκε σε 6.000 ευρώ από 11.600 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Η μείωση έφθασε σε ποσοστό το 48%.

- για εσωτερική πισίνα 100 τετραγωνικών μέτρων, το τεκμήριο μειώθηκε σε 28.000 ευρώ από 43.800 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Η μείωση είναι τάξης του 36%.

5) Με τη ρύθμιση που προβλέπεται στο άρθρο 84 του νέου φορολογικού νόμου:

* Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις φόρου εισοδήματος μπορούν να καταθέσουν μέχρι τις 31 Μαϊου 2010 εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις καταβάλλοντας μόνο τις διαφορές φόρου που απέφυγαν να πληρώσουν, με απαλλαγή από πρόστιμα και πρόσθετους φόρους!

* Οι φορολογούμενοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαϊου 2010 εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις και να καταβάλουν τις διαφορές φόρου που προκύπτουν, με απαλλαγή από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, για υποχρεώσεις που αφορούν σε ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, φόρο κύκλου εργασιών, φόρο ασφαλίστρων, φορολογικά τέλη κινητής τηλεφωνίας, αυτοτελή φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και λοιπούς φόρους και τέλη, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Για τις περιπτώσεις αυτές, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από πρόσθετους φόρους εφόσον οι διαφορές φόρου που θα προκύψουν εξοφληθούν εφάπαξ. Εάν οι διαφορές εξοφληθούν μέχρι και σε 6 δόσεις, όπως προβλέπει η ρύθμιση, τότε θα επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση η οποία ανέρχεται σε 10% ,εφόσον οι εκπρόθεσμες δηλώσεις αφορούν σε φορολογικές υποχρεώσεις των ετών μέχρι το 2008, και σε 3% εάν πρόκειται για υποχρεώσεις που γεννήθηκαν από 1/1/2009 και μετά. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει επιπλέον φόρος από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο.

6) Με τη ρύθμιση που προβλέπεται στο άρθρο 66 του νέου φορολογικού νόμου:

* Οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Τελωνεία, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ., οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, απαλλάσσονται κατά σημαντικό ποσοστό από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εφόσον εξοφληθούν εφάπαξ στο σύνολό τους ή τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως τις 31 Μαΐου 2010. Στη ρύθμιση υπάγονται, ειδικότερα οφειλές, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Από τις παραπάνω οφειλές μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, μόνο αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 ν. 2648/98, καθώς και εκείνες, που έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση που τηρείται κατά την υποβολή της αίτησης.

* Για την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση απαιτείται να υποβληθεί αίτηση από τον ίδιο ή οποιονδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή και ταυτόχρονα να καταβληθεί το προβλεπόμενο ποσό εφάπαξ έως τις 31 Μαΐου 2010.

* Στην περίπτωση της εφάπαξ συνολικής εξόφλησης των αρχικών ποσών των οφειλών, έως τις 31 Μαΐου 2010, προβλέπεται απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές έως την ημέρα της καταβολής.

* Στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής έως τις 31 Μαΐου 2010 τουλάχιστον του 50% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπεται απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν μέχρι την ημέρα της καταβολής. Το 50% της οφειλής πρέπει να αφορά το σύνολο μεμονωμένης εγγραφής ή εγγραφών κατά το μέρος αυτών που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Είναι αυτονόητο ότι το ποσό της οφειλής που απομένει βαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.

7) Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία για τους διοικητικούς συμβιβασμούς με την Εφορία, την οποία η κυβέρνηση «ξέχασε» να τροποποιήσει επί το αυστηρότερο δίδει τη δυνατότητα στους φοροφυγάδες να εξουδετερώσουν τα αυστηρότερα μέτρα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου κατά της φοροδιαφυγής! Ως γνωστόν, από την 1η Ιουνίου όσοι δεν εκδίδουν ή εκδίδουν ανακριβώς αποδείξεις, τιμολόγια, δελτία αποστολής και άλλα φορολογικά στοιχεία, όσοι δεν ενημερώνουν τα πρόσθετα βιβλία και όσοι εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά τιμολόγια αντιμετωπίζουν κινδύνους ποινικών διώξεων και φυλακίσεων τουλάχιστον για 2 μήνες καθώς επίσης και αυτοτελή πρόστιμα αυξημένα κατά 36%. Ωστόσο, εάν ακολουθήσουν την πάγια διαδικασία της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς με την αρμόδια Εφορία, τότε τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν θα μειωθούν στο ½ και το αξιόποινο των πράξεών τους θα αρθεί, δηλαδή τυχόν ποινική δίωξη εναντίον τους θα σταματήσει. Αυτά θα συμβούν επειδή τα προβλέπει η ήδη ισχύουσα από το 1997 νομοθεσία για το φορολογικό ποινολόγιο, που νομοθέτησαν οι τότε … εκσυγχρονιστικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ! Επιπλέον, εξακολουθεί να ισχύει η σκανδαλώδης ρύθμιση του φορολογικού ποινολογίου που προβλέπει τον περιορισμό του ύψους των προστίμων, που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης μεγάλου αριθμού φορολογικών στοιχείων ή σε περιπτώσεις διακίνησης μεγάλου αριθμού πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων, στο 15πλάσιο του βασικού προστίμου. Το βασικό πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ για βιβλία α’ κατηγορίας, 800 ευρώ για βιβλία β’ κατηγορίας και 1.200 ευρώ για βιβλία γ’ κατηγορίας. Συνεπώς, εάν το ΣΔΟΕ από έλεγχο που θα κάνει σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που τηρεί βιβλία β’ κατηγορίας διαπιστώσει ότι δεν εκδόθηκαν 500 αποδείξεις σε 500 πελάτες του κέντρου, ενώ κανονικά το συνολικό πρόστιμο που πρέπει να επιβληθεί ανέρχεται σε 400.000 ευρώ (500 μη εκδοθείσες αποδείξεις Χ 800 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη), η νομοθεσία ΠΑΣΟΚ περιορίζει το πρόστιμο αυτό στο 15πλάσιο των 800 ευρώ, δηλαδή στα 12.000 ευρώ! Περαιτέρω, εάν ο φοροφυγάς ιδιοκτήτης του κέντρου διασκέδασης υπογράψει διοικητικό συμβιβασμό του προστίμου με την αρμόδια Εφορία τότε το συνολικό πρόστιμο μειώνεται περαιτέρω στο ½ δηλαδή στα 6.000 ευρώ! Έτσι, ο φοροφυγάς από κει που θα έπρεπε να πληρώσει στο Δημόσιο 400.000 ευρώ τη γλιτώνει καταβάλλοντας μόλις 6.000 ευρώ, ενώ τα ποσά που εντωμεταξύ έχει υπεξαιρέσει από το Δημόσιο με τη φοροδιαφυγή που διαπράττει καθημερινά είναι μεγαλύτερα κι από 400.000 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: