Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σοκ με το έλλειμμα του 2011, εκτοξεύεται πάνω από το 11,5% του ΑΕΠ! Έρχονται νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ


Πάνω από το 11,5% του ΑΕΠ αναμένεται να εκτοξευθεί φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα παρά την «καταιγίδα» φοροεισπρακτικών και περιοριστικών μέτρων που επέβαλαν στον ελληνικό λαό ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος και οι φίλοι του της «τρόικας» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας! Ευθύνες για την εξέλιξη αυτή δεν έχουν, βεβαίως, μόνο ο κ. Βενιζέλος και η τρόικα, που επέμειναν αδικαιολόγητα στην εφαρμογή της καταστροφικής αντιαναπτυξιακής πολιτικής των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου καθώς επίσης και ο πρωτεργάτης του καταστροφικού Μνημονίου πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.



Η πρωτοφανής συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς επίσης και η έκρηξη της ανεργίας, που προκάλεσαν τα δημοσιονομικά και δήθεν διαρθρωτικά μέτρα του Μνημονίου, όπως οι αυξήσεις φόρων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η άρση των περιορισμών στις απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι απότομες αυξήσεις στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, η προσυναξιοδοτική διαθεσιμότητα και η εργασιακή εφεδρεία οδήγησαν σε τρομακτικές απώλειες εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές καθώς επίσης και σε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών για καταβολή επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων και επιχορηγήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία. Αποτέλεσμα ήταν μετά από 2 χρόνια σκληρής λιτότητας και σταδιακής εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, το δημοσιονομικό έλλειμμα να αυξηθεί, αντί να μειωθεί, και ουσιαστικά να καταστήσει όλο το εγχείρημα του Μνημονίου ως άχρηστο και καταστροφικό για την ελληνική οικονομία!




Την παταγώδη αποτυχία και τις καταστροφικές συνέπειες των αντιαναπτυξιακών μέτρων του Μνημονίου αποκαλύπτουν τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011.




Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο τέλος Οκτωβρίου 2011, το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή το συνολικό έλλειμμα όλων των υπηρεσιών, των οργανισμών και φορέων του Δημοσίου (υπουργείων, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου) εκτινάχθηκε το ύψος-ρεκόρ των 23,1 δισ. ευρώ ή του 10,6% του ΑΕΠ! Ταυτόχρονα, οι συσσωρευθείσες ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές του και προς άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα έφθασαν στο τέλος Οκτωβρίου 2011 τα 6,67 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 926,7 εκατ. ευρώ ήταν χρέη υπουργείων! Συνολικά, τα τρέχοντα ελλείμματα και χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 29,77 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011!




Το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διογκώθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και εκτιμάται ότι, αν συνεχιστεί η εκρηκτική του άνοδος και στους υπόλοιπους 2 μήνες του έτους, θα εκτιναχθεί σε επίπεδο υψηλότερο των 25,7 δισ. ευρώ ή του 11,8% του ΑΕΠ!




Βεβαίως, τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαφέρουν από τα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, τα οποία λαμβάνονται υπόψη με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών για τον προσδιορισμό του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την παρακολούθησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγεθών συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, το γεγονός ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2011 στα 23,1 δισ. ευρώ προοιωνίζεται ότι το τελικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2011 θα διαμορφωθεί σε επίπεδο υψηλότερο των 25 δισ. ευρώ ή του 11,5% του ΑΕΠ, δηλαδή θα σημειώσει αύξηση περίπου 1% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2010 και θα υπερβεί τον αρχικό στόχο του φετινού προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 8,5 δισ. ευρώ και τον αναθεωρημένο κατά 5,5 δισ. ευρώ!




Το μέγεθος της δημοσιονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα γίνεται ακόμη καλύτερα αντιληπτό εάν ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 6,67 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία συνιστά βραδυφλεγή βόμβα για τα δημόσια οικονομικά, καθώς το ποσό των οφειλών αυτών δεν έχει ακόμη «ενσωματωθεί» στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ειδικότερα:




-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονταν σε 926,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 427,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τα 499 εκατ. ευρώ ήταν χρέη του τακτικού προϋπολογισμού.



- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των λοιπών φορέων της «γενικής κυβέρνησης» ανέρχονταν σε 5,746 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,778 δισ. ευρώ οφείλονταν από τα νοσοκομεία, 2,82 δισ. ευρώ ήταν οφειλές ασφαλιστικών ταμείων, 910,9 εκατ. ευρώ ήταν χρέη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και 236,8 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.




Εξαιτίας των δυσμενέστατων αυτών εξελίξεων, ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο κατά 5,5 δισ. ευρώ από αυτό που εκτιμάται στον πρόσφατα ψηφισθέντα προϋπολογισμό του 2012! Αντί όμως ο κ. Βενιζέλος και η τρόικα να βάλουν επιτέλους μυαλό και να αλλάξουν το μείγμα της ασκούμενης δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της ιδιωτικής κατανάλωσης που θα οδηγήσουν σε ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας, αύξηση του ΑΕΠ, μηδενισμό της ύφεσης και θεαματική αύξηση της απασχόλησης, των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα «αξιοποιήσουν» την νέα αυτή παταγώδη αποτυχία τους για να επιβάλουν ακόμη πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα στον ελληνικό λαό, εμμένοντας στην καταστροφική λογική του αντιαναπτυξιακού Μνημονίου. Ως δικαιολογία θα χρησιμοποιηθεί η ανάγκη να διασωθεί ο προϋπολογισμός του 2012 από τον πλήρη εκτροχιασμό, ενώ το νέο «σενάριο» εκβιασμού των πολιτών που θα…ξετυλιχτεί προκειμένου να «περάσουν» τα νέα σκληρά μέτρα θα είναι η απειλή της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή!




Τα νέα δημοσιονομικά και δήθεν διαρθρωτικά μέτρα που θα επιδιώξουν να επιβάλουν Βενιζέλος και τρόικα θα υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ και θα προβλέπουν περισσότερες απολύσεις εργαζομένων και νέες μειώσεις αποδοχών στο δημόσιο τομέα, περαιτέρω περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, «ψαλίδι» σε κοινωνικά επιδόματα και νέες αυξήσεις φόρων στα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία και τις συναλλαγές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: