Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Τι αποκρύπτει η κυβέρνηση για τα μέτρα του προϋπολογισμού


Μεγαλοεπιχειρηματίες-μεγαλομέτοχοι, υψηλόμισθοι και μερικές δεκάδες χιλιάδες νέοι οικογενειάρχες θα είναι ουσιαστικά οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα μέτρα «αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων» συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020.

Η μόνη κατηγορία φορολογικών εσόδων για την οποία ο νέος κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση το 2020 είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των εταιριών (εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 446 εκατ. ευρώ). Τα φορολογικά έσοδα όλων των άλλων κατηγοριών αναμένεται να αυξηθούν το 2020 βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Επιπλέον, όπως προκύπτει από μια επισταμένη έρευνα στις λεπτομέρειες των διατάξεων για την εφαρμογή των μέτρων, από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα ισχύσουν το 2020 ωφελημένοι θα είναι κυρίως όσοι δηλώνουν μισθωτοί δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, ενώ από τα υπόλοιπα μέτρα θα ωφεληθούν μόνο 61.500 νέοι που αποκτήσουν παιδιά μέσα στο 2020. Συνεπώς, τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί φοροελαφρύνσεων και ουσιαστικών εισοδηματικών ενισχύσεων για τους πολλούς διαψεύδονται από τα ίδια τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή.

Πώς εξηγείται όμως ότι τα μέτρα «αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων» της κυβέρνησης θα ωφελήσουν ουσιαστικά ελάχιστους φορολογούμενους;
Η εξήγηση βρίσκεται στις «λεπτομέρειες», στα «ψιλά γράμματα» των «αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων» τις οποίες παρουσίασε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα:
1) Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων, τις οποίες έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στη λίστα των «αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων», δηλαδή η μείωση του εισαγωγικού (κατώτατου) συντελεστή από το 22% στο 9% και η αύξηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα δεν είναι οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν. Η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι τόσο το βασικό αφορολόγητο όριο, που διατηρείται στα 8.636 ευρώ, όσο και τα πρόσθετα αυξημένα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα θα έχουν και πάλι τη μορφή εκπτώσεων φόρου, οι οποίες όμως θα μειώνονται δραστικά και εν τέλει θα χάνονται πλήρως για φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Αποκρύπτει επίσης ότι εντός του 2020 οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από τις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα, καθώς αυτές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2020 που θα φορολογηθούν το 2021! Αποκρύπτει ακόμη ότι κι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι μόνοι που θα έχουν κάποια «οφέλη» θα είναι μόνο οι έχοντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.636 και μέχρι 20.000 ευρώ, και οι μόνοι που θα έχουν ουσιαστικά οφέλη ελάχιστοι και συγκεκριμένα όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ! Για τους πρώτους τα «οφέλη» θα φθάνουν μέχρι τα 320 ευρώ ετησίως, ενώ για τους δεύτερους θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Κι όλα αυτά τα οφέλη θα έχουν τη μορφή μειώσεων στη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος, δηλαδή θα γίνουν αισθητά σε … 12 έως 14 μηνιαίες δόσεις.
2) Η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων δεν αφορά νεόκτιστα σπίτια που προορίζονται για πρώτη κατοικία, δεδομένου ότι στις μεταβιβάσεις των ακινήτων αυτών δεν επιβάλλεται ΦΠΑ αλλά φόρος μεταβίβασης. Συνεπώς, από το μέτρο αυτό δεν θα επωφεληθεί κανένα νοικοκυριό που θέλει να αποκτήσει καινούργιο σπίτι για να ικανοποιήσει τις βασικές στεγαστικές του ανάγκες. Η αναστολή του ΦΠΑ θα ωφελήσει, συνεπώς, μόνο όσους θέλουν να αποκτήσουν δευτερεύουσες κατοικίες και κυρίως εξοχικά σπίτια. Ουσιαστικά θα ωφελήσει όσους έχουν πολλά χρήματα και είναι σε θέση να τα δαπανήσουν για ένα δεύτερο σπίτι.
3) Η επιστροφή της έκπτωσης μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις κτιρίων θα ισχύσει το 2021 κι όχι το 2020. Απλώς εντός του 2020 θα πρέπει να γίνουν οι πληρωμές των δαπανών και να συγκεντρωθούν οι αποδείξεις για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα επιστροφής το 2021! Άρα από αυτό το μέτρο δεν θα προκύψει κανένα όφελος για κανέναν εντός του 2020.
4) Η χορήγηση των 2.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια με χαμηλού ή μεσαίου ύψους εισόδημα που θα αποκτήσει παιδί από την 1η-1-2020 και μετά και η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και τα κράνη ασφαλείας είναι ουσιαστικά τα μόνα μέτρα που δείχνουν κάποια κοινωνική ευαισθησία. Αφορούν όμως μόνο όσους δημιουργούν νέες οικογένειες. Ουσιαστικά, έχουν σκοπό να λειτουργήσουν ως κίνητρα για τη δημιουργία νέων οικογενειών. Όμως οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η ανεργία η οποία στους νέους βρίσκεται ακόμη σε υψηλό ποσοστό λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ως προσκόμματα στη δημιουργία νέων οικογενειών και αυτοί οι οποίοι θα …. τολμήσουν και εν τέλει θα ωφεληθούν πραγματικά από αυτά τα μέτρα θα είναι λίγοι. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα αποκλείσει από τη χορήγηση της οικονομικής αυτής ενίσχυσης αρκετούς νέους που θα θελήσουν να κάνουν παιδιά μέσα στο 2020, καθώς θα θεσπίσει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το πλήθος αυτών που θα ωφεληθούν θα φθάσει το πολύ μέχρι τους 61.500 επί συνόλου 90.000 που εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν παιδιά το επόμενο έτος, όπως «μαρτυρά» μια απλή διαίρεση του ποσού των 123 εκατ. ευρώ που είναι η δημοσιονομική δαπάνη που θα προκαλέσει το συγκεκριμένο μέτρο, με το ποσό των 2.000 ευρώ!
5) Τέλος, «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης» που προβλέπει η λίστα των «κοινωνικών παρεμβάσεων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μικρή μείωση της εισφοράς των εργαζομένων κατά 0,3% και μια διπλάσια μείωση της τάξεως του 0,6% στην εργοδοτική εισφορά! Και οι δύο μειώσεις θα ισχύσουν μάλιστα από τον Ιούλιο του 2020, όχι από την αρχή του έτους. Τα πενιχρά οφέλη που θα προκύψουν θα απορροφηθούν πλήρως από την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος. Κι αυτό διότι η μείωση της εισφοράς του εργαζόμενου θα αυξήσει ισόποσα το φορολογητέο κομμάτι των μηνιαίων αποδοχών του και συνακόλουθα και την μηνιαία κράτηση φόρου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: