Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Συμφώνησαν με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές να εκβιάσουν την επόμενη κυβέρνηση με στέρηση ρευστότητας!

 

* Απίστευτες μεθοδεύσεις της απερχόμενης φιλογερμανικής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αποκαλύπτονται μέσα από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

* Εξάντλησαν από τον Δεκέμβριο το όριο δανεισμού με έντοκα γραμμάτια, ώστε να μην μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να εκδώσει νέα έντοκα αν προηγουμένως δεν λάβει την έγκριση των Γερμανών και των λοιπών δανειστών!

* Αν η χώρα δεν είναι υποταγμένη σε Μνημόνιο οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!
 

Του Οικονομικού Ρεπόρτερ

 
Εμπόδια στο δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου μέσω εντόκων γραμματίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του προσεχούς Μαρτίου ύψωσε η φιλογερμανική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ώστε η επόμενη – εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό - κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία εφόσον προχωρήσει σε ρήξη με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές!

 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL NEWS,  περί αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο με την έκδοση εντόκων γραμματίων αποκάλυψε ότι:

 

1) Έχει φροντίσει να εξαντλήσει ήδη από τον Δεκέμβριο, σε συνεννόηση με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές, το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ. Έτσι από δω και πέρα δεν μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο άλλα έντοκα γραμμάτια αν δεν πάρει προηγουμένως την έγκριση των Γερμανών και των λοιπών δανειστών!

 

2) Έχει φροντίσει ήδη να καλλιεργήσει κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές ώστε κανείς επενδυτής του εξωτερικού να μην ενδιαφέρεται να αγοράσει ελληνικά έντοκα γραμμάτια!

3) Έχει ήδη συμφωνήσει με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές να μην παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αν η χώρα μας δεν βρίσκεται υπό το καθεστώς του Μνημονίου, αν δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των επαχθών συμφωνιών της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα!

 

Οι επαίσχυντες συμφωνίες της απερχόμενης κυβέρνησης με τους Γερμανούς και τους λοιπούς δανειστές για την πλήρη δέσμευση της χώρας μας στην εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών του Μνημονίου αποκαλύπτονται, ειδικότερα, σε όλο τους το … μεγαλείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης στην προσπάθειά του να απαντήσει στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

«Ως γνωστόν, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου γίνονται ιδιαίτερα επιτακτικές το Μάρτιο. Και πράγματι, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε τότε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα ίδια εργαλεία δανεισμού με το παρελθόν, συγκεκριμένα την έκδοση εντόκων γραμματίων.  Υπάρχουν, όμως δύο σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση των εντόκων γραμματίων, που αν δεν τους υπερβεί η τότε κυβέρνηση  θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη χρημάτων και ανήμπορη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, όπως πληρωμές στους προμηθευτές, κλπ.  Η έκδοση εντόκων γραμματίων δεν θα είναι απλή διαδικασία ρουτίνας.

Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως €15 δις.  Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο.  Κατά συνέπεια, η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας.  Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των €15 δις.  Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια.  Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής – ιδιαίτερα του εξωτερικού - δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες. 

 

Επομένως, θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια.  Αυτός είναι ο δεύτερος σημαντικός περιορισμός στον δανεισμό του Δημοσίου, με δεδομένη την επίσημη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διακόψει τη ρευστότητα, που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα, αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας.

 Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου. 

Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης λοιπόν με την πλευρά των δανειστών είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό.  Διότι όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία».

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: