Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ποιο είναι το πραγματικό ... "όραμα" ΠΑΣΟΚ και τρόικας για την ελληνική οικονομία
Τι κρύβουν οι ... διαρροές για παράταση
της δημοσιονομικής προσαρμογής

Περισσότερο ως προεκλογικό τέχνασμα με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων κομμάτων εξουσίας στη χώρα μας και λιγότερο ως «ουσιαστικού περιεχομένου» πρέπει να δουν οι Έλληνες πολίτες την έντεχνη δημοσιοποίηση «διαρροών» περί προθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσει τις κατευθύνσεις αυστηρής λιτότητας των δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και να επιμηκύνει τις περιόδους δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπονται για τις 3 αυτές χώρες.

Για τη χώρα μας, μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τίποτα προς το καλύτερο. Τουναντίον μάλιστα, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί ότι πίσω από μια τέτοια εξέλιξη κρυβόταν απλώς η … πρόφαση για την επέκταση της εφαρμογής των καταστροφικών - για τους Έλληνες πολίτες - δήθεν διαρθρωτικών αλλαγών του νέου Μνημονίου μέχρι το 2016 ή και μέχρι το 2017! Κι αυτό διότι μια τέτοια – εμφανιζόμενη ως – «αλλαγή κατεύθυνσης» προϋποθέτει, κατ’ αρχάς:

α) τη συμφωνία όλων ανεξαιρέτως των χωρών-μελών της ευρωζώνης, δηλαδή και των Γερμανών, που ως γνωστόν είναι αυστηρά προσηλωμένοι και δίδουν πάντοτε απόλυτη προτεραιότητα στην πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των βλαπτικών για τους Έλληνες εργαζόμενους «διαρθρωτικών» αλλαγών

β) την αύξηση της δανειακής χρηματοδότησης της χώρα μας από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Η πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδος με επιπλέον δάνεια από την τρόικα, η οποία θα απαιτηθεί, αναμένεται να υπερβεί τα 20 δισ. ευρώ. Και ως γνωστόν, η τρόικα ποτέ δεν δανείζει μια χώρα χωρίς προηγουμένως να τη δεσμεύσει με υποχρεώσεις εφαρμογής επαχθών μέτρων δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής.

Αν υποτεθεί ότι μπορεί να υπάρξει για τη χώρα μας θετική συνέπεια από μια απόφαση παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 1 ή 2 έτη, η συνέπεια αυτή θα μπορούσε να είναι η διαμόρφωση περιθωρίων για εφαρμογή μιας λιγότερο αυστηρής πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς και για προώθηση ουσιαστικών μέτρων οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, με τη λογική της τρόικας και του ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή δυστυχώς έχει επικρατήσει σε Ευρώπη και ΔΝΤ, η «ανάπτυξη» προϋποθέτει:

1)    Πλήρη ολοκλήρωση της εγκαθίδρυσης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας το οποίο δεν θα βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση (οικοδομική δραστηριότητα, ιδιωτική κατανάλωση κ.λπ.), η οποία μέχρι τώρα αποτελούσε βασικό παράγοντα τροφοδότησης της οικονομικής ανάπτυξης αλλά στην εξωστρέφεια της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών. Τρόικα και ΠΑΣΟΚ οραματίζονται δηλαδή μια χώρα με φθηνά εργατικά χέρια που θα παράγει προϊόντα για εξαγωγή στις ισχυρές οικονομικά χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

2)    Ομαλή επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος που αυτή τη στιγμή έχει παραλύσει και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία με νέα δάνεια, επειδή η ρευστότητά του έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω του απότομου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, της σημαντικής αύξησης των επισφαλειών (που έχει προκαλέσει η ίδια η πολιτική του Μνημονίου) και της μαζικής φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον 2 έως 3 έτη. Μέχρι τότε, η εσωτερική αγορά της χώρας μας, η οποία θα εξακολουθεί να «μαστίζεται» από την πολιτική του «Μνημονίου», θα έχει καταρρεύσει!

3)    Το οριστικό κλείσιμο των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντικατάστασή τους από μεγάλες "αλυσίδες" καταστημάτων (ελεγχόμενες από πολυεθνικούς ομίλους των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων ισχυρών οικονομικά χωρών), που θα παρέχουν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες, ακριβότερα, μόνο σε όσους θα έχουν καταφέρει να επιβιώσουν οικονομικά από τη «λαίλαπα» του Μνημονίου και κυρίως στους Γερμανούς, στους Αμερικανούς και άλλους πολίτες προερχόμενους από οικονομικά ισχυρές χώρες οι οποίοι σκοπεύουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταστροφή της πλειοψηφίας των πολιτών της από το Μνημόνιο. Αρτοποιϊα, φαρμακεία, κομμωτήρια, μίνι μάρκετ, περίπτερα, γραφεία ταξιδίων, δικηγορικά γραφεία, ιδιωτικά ιατρεία θα πάψουν να λειτουργούν όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Θα αποτελούν καταστήματα υπαγόμενα σε "αλυσίδες" μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που θα ελέγχουν σχεδόν μονοπωλιακά την ελληνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να «διευκολυνθεί» από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων για την δήθεν «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων, μια ακόμη … «διαρθρωτική» αλλαγή υποστηριζόμενη φανατικά από ΠΑΣΟΚ και τρόικα, που αρνούνται σκόπιμα να αφουγκραστούν τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των θιγομένων για σταμάτημα της οικονομικής τους εξόντωσης!

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τη χώρα μας, η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι μια παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι - ούτως ή άλλως - κάτι αναπόφευκτο, καθώς - με την οικονομία να βυθίζεται κάθε χρόνο όλο και πιο βαθειά στην ύφεση (ακριβώς εξαιτίας των αντιαναπτυξιακών- καταστροφικών μέτρων του νέου Μνημονίου και των επιπτώσεων της διαδικασίας "ελεγχόμενης χρεοκοπίας") - είναι αδύνατο να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2014 ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Συνεπώς, ήδη με βάση τα ισχύοντα μέχρι τώρα δεδομένα, η χώρα μας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι για να πάρει αναπτυξιακές ανάσες, αλλά απλώς επειδή είναι σίγουρη η αποτυχία κι αυτού του Μνημονίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: